El podcast Del passat també es viuneix del treball per fer realitat un arxiu sonor de Tarragona Ràdio amb tot el material recopilat des de la creació de l’emissora municipal, el 1986. Amb la voluntat de preservar aquest llegat sonor i oferir-lo per a la consulta a la societat tarragonina, el tècnic de so, Lluís Comes, i la cap d’informatius, Tere Ortega, van començar a elaborar l’arxiu de Tarragona Ràdio. ‘Del passat també es viu’ és un punt de partida per mostrar tot el material sonor conservat.

En tots els capítols es parteix d’un moment concret d’important transcendència a la ciutat, que ha estat explicat per Tarragona Ràdio. A partir d’aquell àudio recuperat del passat, s’estira el fil fins arribar al present. Es tracta de reconstruir allò que un dia va ser noticia destacada de Tarragona, a partir del testimoni actual d’aquells que ho van viure en primera persona. En la mesura del possible, hem anat a trobar els protagonistes anònims de les histories de la ciutat amb la simple pretensió d’escoltar una altra perspectiva dels fets, més allunyada de la mirada oficial.

Aquest podcast consta de sis primers capítols de mitja hora de durada que retraten tres moments significatius  de finals del segle passat.

Listen on spotify Logo

Capítol 01: L’Esperança, el barri esborrat

El relat arrenca el 1994. Tarragona Ràdio desplaça una Unitat Mòbil al barri de l’Esperança a primera hora del matí per seguir en directe l’entrada de les màquines excavadores per fer desaparèixer un nucli poblat que s’havia convertit en cau de drogues i delinqüència. 26 anys després, recuperem aquell relat i aquell barri. Va ser l’Esperança un projecte fallit? Es pot parlar d’Esperança perduda? Els protagonistes del podcast donen resposta a les preguntes i ens ajuden a entendre com era realment

Capítol 02: La traïció d’un riu: el desbordament del Francolí

La història transcorre a l’avinguda Catalunya de Tarragona. Aquesta cèntrica zona de la ciutat va experimentar una important transformació a partir de l’enderrocament del quarter militar General Contreras on milers de joves van fer la mili i la construcció, al mateix lloc, del Campus Catalunya de la URV.

Capítol 03: Campus Catalunya, de les armes als llibres

La història transcorre a l’avinguda Catalunya de Tarragona. Aquesta cèntrica zona de la ciutat va experimentar una important transformació a partir de l’enderrocament del quarter militar General Contreras on milers de joves van fer la mili i la construcció, al mateix lloc, del Campus Catalunya de la URV.

Capítol 04: Propera parada, La Móra

El quart capítol del podcast ‘Del passat també es viu’ se centra en l’accident de trànsit entre un camió i un autobús de l’EMT a la Nacional 340, on van perdre la vida 5 persones. El sinistre va tenir lloc l’1 de setembre de 1998 quan l’autobús municipal es dirigia a la urbanització de la Móra.

Capítol 05. ‘L’atemptat d’Enpetrol. La nit més llarga’

El 12 de juny d’aquest 2022 es compliran 35 anys de l’atemptat d’ETA al rack Enpetrol. No hi va haver víctimes però el pànic va empènyer milers de tarragonins a abandonar la ciutat. El podcast recupera els sons radiofònics d’aquella nit i el testimoni actual de persones que van marxar de la ciutat, dels protagonistes de la Universitat Laboral que van fugir a peu per la platja i de responsables d’Enpetrol.

Capítol 06. Quan vam ser Galàctics

Si preguntes per Aitor Karanka a Tarragona, la gent es trasllada al desembre de 2001. La imatge és la d’un Nou Estadi ple com mai per rebre la visita d’un Real Madrid ple d’estrelles en Copa del Rei.Un gol en pròpia porta de Karanka donava la victòria als tarragonins i permetia que tota la ciutat somiés amb una gesta que al Bernabéu no es va poder fer realitat. El podcast recupera les vivències d’aquella setmana que va col·locar al Nàstic i a Tarragona a l’epicentre de l’actualitat portes enfora

Capítol 07. Leño. L’essència tarragonina del rock

El grup madrileny liderat per Rosendo Mercado tenia dos integrants tarragonins: Ramiro Penas i Toni Urbano. Ells van revolucionar el món de la música als 80. Ramiro Penas ha visitat per primera vegada els estudis de Tarragona Ràdio per ajudar-nos a elaborar el podcast i ha explicat com van viure l’experiència i l’empremta que va deixar la banda en el panorama del rock urbà espanyol. Encara es venen samarretes de Leño i l’any 2010 un grup de 26 artistes de la talla de Luz Casal, Miguel Ríos, M-Clan o Antonio Vega van enregistrar un disc amb les millors cançons del grup. Aquest treball és la banda sonora del podcast on recollim, també, el testimoni d’Anna Bertran, la vídua de Toni Urbano. El baixista dels Leño va morir de manera prematura el 2014, deixant un important llegat musical a tots els nivells. 

Capítol 08. El seu nom era Georg

El 2 de març de 1974 és executat amb garrot vil a la presó de Tarragona un alemany de nom Georg Welzel. Fins molts anys després no es va conèixer la seva veritable identitat. Quan s’acompleixen 50 anys de la seva mort, Tarragona Ràdio s’apropa a la història d’aquest jove que havia estat detingut per acabar amb la vida d’un Guàrdia Civil a l’Hospitalet de l’Infant. El maten el mateix dia i pràcticament a la mateixa hora que a Salvador Puig Antich, en una decisió premeditada pel règim franquista. Georg Welzel està enterrat al cementiri de Tarragona i amb ell, tots els interrogants d’una història lligada per sempre més a la nostra ciutat.

Podcast: Leño, de Tarragona al cel

El podcast ‘L’essència tarragonina del rock’ viatja per la història de la banda de culte. Liderada per Rosendo Mercado tenia dos integrants tarragonins: Ramiro Penas i Toni Urbano. Ells van revolucionar el món de la música als 80

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.