Què seria de la ràdio sense aquelles entrevistes, col·loquis i seccions que ja formen part de la nostra rutina? A banda de la informació de darrera hora, els oients gaudeixen d’aquells espais que ens acosten al món de manera més relaxada, amb una mirada que recull aspectes més socials, humans i culturals. Els programes són els espais més carismàtics de la graella de Tarragona Ràdio, punts de trobada que sempre tenen el micròfon obert per explicar i debatre tots els aspectes que a tots i a totes ens preocupen, ens entretenen i ens fan vibrar.

Mostra d’aquest esperit, cal destacar alguns espais carismàtics comEl Matí de Tarragona Ràdio, elMig matí i el ‘Ja tardes’, punts forts de la programació que suposen prop de vuit hores de continguts. «Els anomenem ‘els transatlàntics’ perquè són programes de llarga durada», explica Núria Cartañà, locutora del ‘Mig matí’, al mateix temps que afegeix que «els conductors apostem moltíssim per parlar amb la gent, pel concepte ‘passin i expliquin’ que ens enriqueix a tots».

Les locutores i tècniques Núria Cartanyà (esquerra) i Silvia García (dreta), són algunes de les veus més conegudes dels espais de ‘magazine’ de l’emissora. / M. Fernàndez

Embolicar amb delicadesa cada intervenció

El barem de continguts dels programes és ampli, divers i pot tractar des d’un nou component genètic que pot ser útil per a preveure malalties al concurs de truites amb suc que organitza una associació de veïns de barri. Tot hi cap.

Aquesta miscel·lània de temes, convidats i col·laboradors encaixa com un puzzle a través de la veu dels conductors i col·laboradors de cadascun dels espais. «La nostra missió és extreure la informació rellevant que ha d’arribar als oients i, alhora, embolcallar al convidat per tal que l’entrevista flueixi com una conversa de cafè», explica Cartañà, que exposa que «moltes de les persones que entrevistem no estan acostumades a parlar a través d’un micròfon i volem que sigui una experiència positiva per a ells».

«La participació dels oients és vital i més encara quan es tracta de posar el focus en temes culturals de tota mena»


L’objectiu d’aquests espais és que la ràdio sigui, més que mai, acompanyament i sempre amb la participació dels ciutadans. Per aquest motiu es fomenta la seva participació, ja sigui a través de les xarxes socials com de la trucada telefònica, aquesta última una de les predilectes dels locutors, com ho confirma Cartañà, que afegeix que «En aquest moment, l’oient es transforma en l’entrevistat, el consumidor passa a ser el productor i contribueix a la simbiosi col·lectiva i la comunió perfecta».

La cultura de tots

La participació dels oients és vital i més encara quan es tracta de posar el focus en temes culturals de tota mena, una àrea en la qual l’emissora tracta de donar veu a totes les manifestacions artístiques, des de propostes més consolidades a altres més modestes, però ambicioses, que han crescut amb nosaltres durant aquests 35 anys.

I moltes vegades, propostes amb voluntat de ser alternatives, minoritàries, selectes i volgudament íntimes, es cuiden des de la ràdio, conscients que difícilment trobarien difusió en mitjans generalistes. La programació teatral a tots els nivells, exposicions i artistes plàstics, propostes de les galeries d’art, festivals i de cinema de música de tota mena són algunes de les propostes que cada dia es traslladen al conjunt de la ciutadania.

La graella de programes de Tarragona Ràdio destaca per la seva mobilitat i per acostar-se a tot el que succeeix en el dia a dia. / J. Suñé

Una altra branca important de la programació és la cultura popular, que es concentra sobretot durant els mesos d’agost i setembre, l’època de festes. En aquest àmbit, la consigna de la ràdio ha estat sempre la de donar veu a totes les manifestacions que apareixen en la programació. En aquest moment les relaxades converses de cafè que dèiem abans es converteixen en partides de Tetris, en les quals, les hores de programació queden curtes per encaixar l’activitat frenètica que viu la ciutat.

«Aquí apliquem un altre dels nostres lemes, que no és altre que amplificar totes aquelles activitats que es duen a terme i explicar tot el que surt i el que no surt en els programes d’actes, per tal de parlar de com més manifestacions culturals millor», explica l’equip de conductors de programes.

Suport a les formacions musicals

La música és, potser, la manifestació cultural més lligada a molts dels nostres records, i també la protagonista del programa ‘Ja tardes’ que, sota la batuta de la veu de Sílvia Garcia, serveix com a escenari virtual de moltes formacions musicals que troben en aquest espai un aparador per a mostrar les seves darreres produccions musicals.

«Les cançons són importants en tota la graella, però és en el programa de la tarda es transformen en l’eix principal»


A banda, l’espai de les tardes es nodreix un d’un gran equip de col·laboradors que, a través dels seus espais, ens acosten a les propostes que podem gaudir al costat d’una estona amb la millor banda sonora: pel·lícules, sèries, entrevistes i intervencions que serveixen per a compartir, entre cançó i cançó, aquelles dèries que tots compartim. Sobretot, que no pari la música.

«Hem acompanyat a grans noms de l’escena musical de casa nostra, però també a molts i molts grups més petits, ja que creiem que és molt important cuidar la diversitat musical que tenim. Tots són importants, tenen el seu estil i parlen una mica de nosaltres»