Investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili demostren els beneficis de la vitamina D en la prevenció del càncer colorectal. La unitat està liderada pel catedràtic i investigador de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili Jordi Salas-Salvadó. L’estudi en qüestió s’ha fet en col·laboració amb investigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica de Màlaga (IBIMA), que desenvolupen la seva activitat a l’Hospital Universitari Verge de la Victòria.


Els dos grups d’investigació han permès demostrar, per primera vegada, una associació inversa entre la ingesta de vitamina D en la dieta i el risc de patir amb el temps càncer colorectal en individus que viuen en zones de l’àrea mediterrània amb edat avançades i, que a més, tenen alt risc de desenvolupar algun tipus de malaltia cardiovascular.


Per dur a terme l’estudi, publicat a la revista científica ‘European Journal of Nutrition’, aquest equip investigador ha avaluat a més de 7.000 participants, homes i dones, d’entre 50 i 80 anys sense càncer colorectal a l’inici de l’estudi. Durant un període de seguiment mitjà de sis anys es va avaluar la relació entre el consum de vitamina D i el risc de patir càncer. Els resultats van concloure que una major ingesta d’aquest tipus de vitamina es va associar significativament amb un menor risc de desenvolupar càncer colorectal en persones que tenien una alta probabilitat de desenvolupar alguna malaltia cardiovascular.