excavació arqueològica IPHES

Investigadors de l’IPHES troben part d’un esquelet de linx ibèric de fa un milió d’anys. Es tracta del registre més complet d’una part d’aquest felí endèmic de la península ibèrica. Aquesta troballa permetrà aclarir la història evolutiva d’aquesta espècie protegida.

Entre les restes de l’esquelet identificades d’aquest linx ibèric destaquen canins, fèmurs, tíbies, entre d’altres, “probablement pertanyents a un mateix individu. Això suposa el registre més complet i antic de linx, cosa que permetrà aclarir la història evolutiva d’aquesta espècie protegida”, explica Pedro Piñero, investigador postdoctoral del programa.

Restes del linx ibèric descobert

Una altra troballa significativa ha estat un molar d’un cànid hipercarnívor, possiblement l’ancestre del licaó (gos salvatge africà) i parent de l’actual llop. Piñero afegeix que aquest carnívor no es coneixia fins ara i això permetrà ampliar la llista de més de 70 espècies identificades al jaciment.

La campanya que aquest any s’ha desenvolupat al jaciment paleontològic de Quibas, a Múrcia, ha estat una de les més reeixides des que l’any 2014 membres de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHESCERCA) van assumir la direcció de l’excavació. En aquesta ocasió s’han pogut recuperar més d’un centenar de restes de grans vertebrats i el mateix nombre de microvertebrats.

Més notícies: