L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha presidit aquest dijous l’homenatge a Pilar Pradells Sabaté i Pepita Ferrer Lucas, dues dones molt estimades al barri de Torreforta i que, cada una en el seu camp, van ser grans lluitadores. Durant l’acte, que ha tingut lloc a la plaça davant del Centre Cívic del mateix barri, s’ha descobert la placa Biblioteca Pública Pepita Ferrer i seguidament, a l’entrada de la plaça, s’ha descobert la segona placa Pilar Pradells Sabaté.
Ricomà ha anunciat que s’ha pogut posar en valor “la figura de dues dones extraordinàries que van aportar moltíssim al barri de Torreforta”. També ha volgut recordar “que aquesta és una lluita que ve de molt lluny”, ja que avui es un dia per “agrair-ho a l’equip de la biblioteca de Torreforta i a tots els veïns i veïnes que sempre les han recordat i que segueixen lluitant per aquests valors democràtics”.
En homenatge també a la jugadora d’escacs Pepita Ferrer, el club escacs Tarragona ha organitzat una partida múltiple d’escacs a la mateixa plaça.
Pepita Ferrer
Pepita Ferrer Lucas va néixer a Barcelona el 7 de maig del 1938 i va morir a Tarragona el 14 de gener del 1993. Va ser la primera jugadora d’escacs catalana i espanyola que va aconseguir la categoria de Mestre Internacional, un títol a l’abast de poques persones. Ferrar es va proclamar campiona de Catalunya d’escacs quatre vegades, en els anys 1956, 1958, 1959 i 1981., i va ser vuit vegades campiona d’Espanya.
Ferrer va participar en les Olimpíades d’escacs en set ocasions, aconseguint l’any 1976, a Haifa, la medalla de bronze per equips. També va ser una jugadora de primeríssim nivell i en dues ocasions es va classificar per disputar tornejos internacionals, classificatoris per al Campionat del Món d’escacs de categoria femenina dels anys 1974, a Menorca, i a Zheleznovodsk, el 1985. Pels resultats obtinguts en el primer torneig internacional que va jugar, la Federació Internacional d’Escacs li va atorgar el 1974 la categoria de Mestre Internacional. Va ser d’aquesta manera que Pepita Ferrer es va convertir en la primera jugadora catalana que va arribar a aquest alt nivell dels escacs mundials.
Pilar Pradells
Nascuda a Gandesa el 1924, Pilar Pradells Sabaté va morir a Torreforta el 2006. Va anar a residir al barri tarragoní a principis dels anys 50, quan el nucli de Torreforta començava a caminar. Amb només 14 anys va ingressar en les JSU, les joventuts del PSUC. Finalitzada la Guerra Civil, es va haver d’exiliar amb la seva família a França. El seu pare, que s’havia unit a la Resistència francesa, va ser detingut el 1942 per la Gestapo i traslladat al camp de concentració de Mauthausen, on va ser assassinat poc temps després. Quan començava la dècada dels anys 50, Pradells va tornar a Catalunya i va treballar en la reorganització del PSUC a Tarragona, sent l’única dona dins d’un molt reduït grup de militants. El 1956, Pradells va constituir la primera cèl·lula comunista a Torreforta.
Pilar Pradells va ser una de les fundadores de la primera Associació de Veïns de Torreforta, l’any 1975. A partir de la legalització del PSUC dos anys després, va poder participar en totes les lluites polítiques i socials que van tenir lloc tant al barri com a Tarragona.
Més notícies:
- Joan Ramon Fallada: “Volem formar a professionals del dret, a activistes o a periodistes”
- Cessada l’activat de micropigmentació de quatre locals per diferents irregularitats detectades
- A licitació la substitució de llumeneres del Passeig Torroja, Rafel de Casanova i platja de l’Arrabassada
- Mor mossèn Miquel Barbarà
- Tarragona planta cara a totes les violències masclistes