Un estudi liderat per la URV ha permès descobrir el mecanisme que relaciona el consum de greixos saturats en l’alimentació amb la malaltia de l’Alzheimer. El consum d’aquest aliments, segons expliquen, afecta unes molècules de la sang i altres teixits del cervell, que actuen com a marcadors i reguladors de la malaltia. La investigació es va fer en un model de ratolins que desenvolupa la malaltia en edat adulta. Tot i que prèviament ja s’havia demostrat que després de seguir dietes riques en greixos desenvolupaven la malaltia molt abans que els que tenien una alimentació convencional, el mecanisme que desencadenava el seu avenç no es coneixia. Els resultats s’han publicat a la revista especialitzada ‘Nutrients’.

Els resultats van demostrar que empitjorava el seu metabolisme després de seguir aquesta dieta durant sis mesos amb un increment significatiu del pes corporal i una pitjor resposta a la glucosa i a la insulina, que són característiques similars a l’obesitat i la diabetis tipus 2 en persones. A més, es va observar una alteració de diversos microARNs tant a la sang com al cervell, que podien danyar aquest òrgan.

Els resultats obtinguts, apunten els autors, subratllen la importància d’una dieta equilibrada per a la prevenció de malalties neurodegeneratives i destaquen el potencial dels microARNs com a objectius per a intervencions terapèutiques.

“Suposen un avenç en el coneixement del mecanisme que explicaria la relació entre obesitat, la diabetis tipus 2 i el desenvolupament de l’Alzheimer. A més, ofereixen noves dianes per a la possible prevenció i tractament de la malaltia”, ha explicat la investigadora que ha liderat el projecte i catedràtica del Departament de Bioquímica i Biotecnologia Mònica Bulló, del grup de recerca Nutrició i Salut Metabòlica (NuMeH) i del Centre de Tecnologia Ambiental, Alimentària i Toxicològica (TecnATox) de la URV. En la recerca també han col·laborat l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), el CIBERobn i la Universitat de Barcelona.