Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili han desenvolupat una tecnologia per generar hidrogen amb radiació solar a partir d’aigües residuals. El projecte s’ha batejat com a HACDOS i també hi participen Eurecat, les empreses FACSA i Enagás, que formen un consorci que valorarà la possibilitat de convertir-lo en una empresa ‘spin-off’ de la universitat. En paral·lel, s’ha registrat una patent i s’està gestionant la seva extensió a diferents països. La planta pilot, que s’està acabant de validar, s’ha situat a la teulada d’un dels edificis de la URV, i ja treballen en la fabricació d’una planta a nivell industrial, que serà validada en una estació depuradora d’aigües residuals.
La planta pilot a petita escala, amb una superfície de radiació d’un metre quadrat, serveix als investigadors per fer les proves pertinents per veure com funciona, com respon a la radiació en funció també de les diferents condicions climatològiques i de la contaminació, per buscar maneres de solucionar els petits problemes que sorgeixin, o de maximitzar-ne l’eficiència.
El projecte està finançat pels fons Next Generation EU i per l’Agència Estatal d’Investigació del ministeri de Ciència i Innovació i pretén consolidar aquest model d’energia circular basat en la fotocatàlisi solar assequible com una opció real de valorització d’aigües residuals per produir hidrogen verd, que sigui viable a nivell tecnològic en diferents indústries i escenaris i econòmicament rendible.