La Universitat Rovira i Virgili i l’Ajuntament de Tarragona han commemorat el dia de la igualtat salarial entre dones i homes. En l’actualitat, una dona ha de treballar 84 dies més a l’any que un home per guanyar el mateix salari. Per tant, traduït al llarg d’una vida laboral de 35 anys, les dones haurien de treballar 11 anys i mig més per percebre les mateixes quantitats per treballs d’igual valor.
Hem fet el programa des del Campus Catalunya de la URV, per parlar d’una jornada que ha comptat amb la conferència de tota una experta, Sara Berbel, directora d’Empowerment Hub, sobre les causes i conseqüències de la desigualtat salarial. L’acte ha seguit amb una taula rodona sobre la bretxa salarial, amb les intervencions de Núria Pumar, professora de Dret del Treball a la Universitat de Barcelona i Vanessa López, membre de la xarxa de lideratge femení Be a Reference. A la jornada Equal Pay Day hi ha assistit la tinent d’alcalde de serveis a la persona de l’Ajuntament de Tarragona, Ana Santos i Imma Pastor, directora de l’Observatori de la Igualtat de la URV. Totes han passat també pel programa especial, que ha arrencat amb les intervensions de Paloma Pontón, doctora en sociologia de l’Observatori; Laura Batet, presidenta de Be a Reference; Montse García Biosca, cap de la Unitat del Departament de Polítiques d’Igualtat i Vanessa López, fundadora de Genera Innovació, empresa especialista en gènere i igualtat.
El dia de la igualtat salarial se celebra a l’Estat espanyol el 22 de febrer perquè cal que una dona treballi 53 dies més que un home en un any natural per percebre el mateix salari de mitjana. Per tant, suposaria treballar fins al 22 de febrer de l’any següent. Així, la diferència del sou mig entre ambdós sexes és de més de 4.600 euros, ja que els homes perceben 20.537 euros de salari mig anual, i les dones 15.917.
La diferència existent entre els salaris percebuts entre homes i dones es coneix com a bretxa salarial, que s’explica per diversos factors: la discriminació al lloc de treball, quan les dones reben un sou més reduït que els homes tot i realitzar les mateixes funcions; el predomini de les dones en els sectors on el salari és més baix; la infravaloració de les competències i capacitats de les dones, especialment en les ocupacions en les que elles predominen: l’escassa representació en llocs de responsabilitat; els rols de gènere que poden influir en l’elecció d’estudis, i el fet que hi ha més dones que homes que treballen a temps parcial per compaginar les responsabilitats familiars amb la feina remunerada.
L’acte està organitzat per l’Observatori de la Igualtat i l’Ajuntament de Tarragona, amb la col·laboració de la xarxa Be a Reference.