Entrevistem a Diana Damián, fundadora i directora general de FOCA (Formació i Capacitació, Associació Civil), una organització de Chiapas (Mèxic) sense ànim de lucre, fundada el 1996 i conformada per un equip interdisciplinari feminista, que té com a objectiu promoure l’exercici dels drets per a les dones, els seus pobles i organitzacions, des d’una perspectiva de gènere i interculturalitat.

Psicòloga de formació, ha participat en lluites pageses, de defensa dels territoris, sindicals, feministes, de dones, entre d’altres. Fundadora i coordinadora de la Xarxa mesoamericana dona salut i migració (RMMSyM), aquesta xarxa articula lluitadores socials de Mèxic, Guatemala, Hondures i El Salvador que busquen garantir l’exercici ple dels drets de les dones i les persones en les migracions.

Dins del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, ha visitat aquest dilluns Tarragona i diversos centres de  primària per explicar la seva tasca. En aquesta entrevista, l’activista parla de la realitat del narcotràfic a Mèxic, el paper de la dona en les rutes migratòries, així com el repte de crear narratives que visibilitzin la situació dels refugiats i refugiades.

A continuació, transcrivim diverses declaracions que ens ha brindat:

“La migració s’ha estereotipat com masculina. En el rol patriarcal l’home és el proveïdor, però la dona que migra no és vista com a tal. Moltes vegades elles no van a buscar o reunir-se amb cap parella”

“Sembla que les dones han començat a migrar ara que estan visibilitzades. Ara, també migren més dones perquè s’han quedat soles o són més pobres. Però també la violència de gènere de les mateixes famílies que implica fugir”

“La detenció del Chapo Gúzman ha fet que el càrtel de Jalisco es fes més fort. Ara Jalisco i Sinaloa lluiten pel control de la frontera sud. Abans era més lleu i ara hi ha zones per on no podem entrar i sabem que passen els migrants”

“Hem fet un documental sobre llevadores que atenen les migrants i aquestes han fugit per la situació de violència. No hem pogut acabar el documental”

“Les comunitats zapatistes estan amenaçades per paramilitars i pel narcotràfic. El narco és un escut de l’estat i es neteja les mans quan els ataquen”.

“L’actual govern mexicà s’han oblidat les comunitats zapatistes, i els acords de San Andrés han caigut a l’oblit. El que no es nomena, no existeix. No nomenar-los és no fer-los presents”.

“Mèxic pateix una violència que no hem vist en anys; Sant Cristóbal de las Casas s’ha col·lapsat pels tirotejos i hi ha una situació de terror”

“El narco ara s’està barallant per veure qui extorsiona i controla les rutes dels migrants i no tant pels estupefaents”.