El diagnòstic de discapacitat intel·lectual no acostuma a deixar espai per a tractar altres problemes de salut. Històricament, la possibilitat que les persones amb discapacitat intel·lectual presentessin un trastorn psiquiàtric no ha estat atesa de forma adequada tant per part de professionals com per gestors sanitaris. En moltes ocasions, es considera que els problemes de salut físics o psicològics que puguin patir aquests ciutadans són menys debilitants que la pròpia discapacitat intel·lectual, o una conseqüència inevitable, i queden sense tractar.
Aquest és un dels temes que han centrat la primera Jornada de discapacitat intel·lectual i salut mental, organitzada per la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut mental i Granés Fundació, que han comptat amb la participació de més de 500 professionals. La trobada, que es va dur a terme en línia aquest passat 14 de maig, va reunir a professionals d’entitats socials, de serveis socials bàsics i especialitzats, de medicina d’atenció primària, especialitzada i hospitalària que, d’una manera o altra, proporcionen suports per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i malaltia mental.
Els resultats de la trobada es reuniran en un llibret que servirà per a posar les bases d’un problema que, massa sovint, mo ha estat analitzat de la manera més encertada.
Equiparar els drets de tots
«Una trobada com aquesta és imprescindible per entendre que quan una persona té una discapacitat mental, també hem de ser capaços de diagnosticar i tractar altres problemes de salut, físics o mentals, que han de ser tractats de la manera més encertada», explica la gerent de la Granés Fundació, Laura Masferrer i Mascort, que detalla que «hi ha poca investigació en aquest àmbit i és vital a l’hora d’equiparar els drets de les persones amb aquest grau de discapacitat amb les que no el pateixen».
Parlem d’aquesta jornada i dels efectes que pot tenir en el camp de la investigació amb responsables de Granés Fundació, una entitat que es va crear l’any 2017 com a voluntat del seu impulsor, l’empresari Candi Granés Campasol, amb la voluntat de constituir una entitat que retorni a la societat i al territori, part del que ell havia rebut durant la seva vida. L’entitat té com a finalitat el facilitar suports tant de persones amb una discapacitat intel·lectual com física i l’ajuda a joves per a cursar estudis d’especialització o màsters universitaris o estudis d’investigació.
powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.