Un equip internacional encapçalat per investigadors de la Universitat Rovira i Virgili ha desenvolupat un apòsit intel·ligent capaç de monitorar la temperatura de la pell de manera contínua i precisa. Aquest dispositiu utilitza un sistema termoelèctric que és capaç de detectar variacions tèrmiques associades a inflamacions i infeccions sense necessitat de bateries ni subministrament extern d’energia. Els resultats d’aquest projecte s’han publicat a la revista Advanced Science.

L’apòsit s’ha creat en el marc d’un projecte europeu en col·laboració amb investigadors de la Universitat de Porto, especialitzats en sistemes de recuperació d’energia. L’objectiu inicial d’aquesta recerca era dotar de més autonomia els sensors distribuïts en entorns mèdics i industrials. L’Investigador del Departament d’Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica de la URV, Eduard Llobet, explica que la idea era evitar la dependència de bateries i facilitar l’ús de dispositius flexibles que es poguessin adaptar a la pell o a altres superfícies.

La temperatura és un indicador essencial per  diagnosticar de manera precoç ferides i processos inflamatoris cutanis. Les variacions tèrmiques locals poden revelar infeccions, problemes de cicatrització o altres alteracions de la salut. Fins ara aquests controls es feien amb càmeres infraroges o sensors puntuals que tenien limitacions, com la necessitat d’immobilitzar el pacient i la incapacitat de cobrir tota la superfície de la pell.