Isabel Rosich i Xavier Cela han guanyat els premis Josep Maria Pujol i Sanmartín a les millors tesis doctorals escrites en català. La tesi de Rosich tracta sobre l’impacte de les alertes de seguretat en la prescripció de medicaments i la de Cela sobre els efectes de la construcció cultural de la masculinitat en la salut dels joves.

El premi l’impulsa la comissió de Política Lingüística de la URV, amb l’objectiu de fomentar el català com a idioma de ciència. El jurat ha triat els dos treballs per la seva claredat expositiva, l’estructura adequada, la correcció gramatical i el llenguatge inclusiu i no sexista, així com per l’interès de la recerca, la creativitat, l’originalitat i l’impacte social.

La tesi ‘Influència de les alertes de seguretat de medicaments sobre la prescripció en l’àmbit de l’atenció primària de salut’, d’Isabel Rosich, avalua l’impacte sobre la prescripció de medicaments de les alertes de seguretat, emeses per l’Agència Espanyola del Medicament (AEM), dins de l’àmbit d’atenció primària.

Com a conclusió, Rosich resol que la prescripció de medicaments va millorar en resposta a les intervencions realitzades i, en conseqüència, es va reduir l’exposició als medicaments en la població de l’àmbit d’influència. En aquest sentit, suggereix que el disseny d’intervencions específiques per comunicar alertes de seguretat pot millorar la seguretat dels pacients.

D’altra banda, Xavier Cela ha rebut el reconeixement per la tesi ‘Masculinitats (in)habitables: transaccions, gènere i patiment mental entre adolescents i joves’. Es tracta d’una reflexió per replantejar les formes d’acompanyar, intervenir i tenir cura del patiment mental excessiu en el camp educatiu i de la salut en clau de gènere.

Més notícies: