Dow Chemical produirà des de Tarragona un polietilè especial que no es fabricarà a cap altre lloc del món. L’empresa enfoca la seva estratègia a descarbonitzar processos i en la química circular. La química ha presentat l’informe públic anual amb l’objectiu d’aplicar ‘ciència climàtica’.

El director del complex industrial de Dow Tarragona, Ignasi Cañagueral, diu que el full de ruta és molt clar, i passa per disminuir la petjada de carboni. Ara, el repte és reduir en un 80% les emissions de CO2 del seu cracker i de la resta de processos, abans de 2050. Cañagueral diu que ja han encetat una primera fase per fer-ho possible, amb l’última parada, i amb nous processos a les plantes per evitar emissions.

Entre els projectes d’enguany, després de l’estiu començaran a produir, reconvertint una plana del Polígon Sud, un polietilè especial per fer ampolletes de cloridi, que no es fabricaran a cap altre lloc del món.

Pel que fa al CO2 que emet el cracker, es treballarà per a poder-lo emmagatzemar, ja que ara per ara la tecnologia per a convertir aquest gas d’efecte hivernacle en altres materials per la química no està prou desenvolupada, ha dit Cañagueral. Quan sigui possible, volen generar hidrogen circular, amb metà procedent del cracker. Reclamen, però, suport normatiu i financer. Esperen que alguns dels seus projectes encaixin en el PERTE de fons Next Generarion que es decidirà el setembre.

Entre les prioritats per 2023, la seguretat, ha dit el directiu de Dow, que ha lamentat que enguany han tingut un accident greu a l’exterior de les instal·lacions, en una plataforma elevadora.

D’altra banda, ha dit que enguany es farà una diagnosi del Francolí, esponsoritzat per Dow, amb científics que vindran a través d’una iniciativa europea.

A la presentació de l’informe públic ha assistit també el director de Dow Espanya i Portugal, Antonio Logroño. Ha explicat que van tancar l’exercici econòmic del 2022 amb una facturació de 2.289.000 euros, un increment del 68% respecte l’any anterior. Logroño, ha explicat que ha estat un any de dos velocitats diferents. Durant el primer període, va haver una alta demanda, mentre que després la demanda va patir una caiguda molt elevada a causa de l’increment del preu de l’energia. 

Més notícies: