Dues concentracions han recordat aquest divendres l’explosió a l’empresa IQOXE (La Canonja) en el segon aniversari de la deflagració que va causar tres víctimes mortals. Veïns, sindicats i ajuntaments de l’entorn del polígon petroquímic han reclamat celeritat a la Generalitat en el desplegament del Plaseqta, així com la redacció d’un pla de comunicació per reaccionar en cas de risc químic i la implementació de més mesures de seguretat.
Davant la companyia un centenar de persones han homenatjat les víctimes amb un minut de silenci i han fet sonar les sirenes d’alarma que el dia del sinistre no van activar. A banda, l’Associació de Veïns de Bonavista ha reunit una cinquantena de persones a la plaça de la Constitució del barri tarragoní.A les portes de l’empresa IQOXE s’han reunit un centenar de persones per retre homenatge a les tres víctimes mortals que van morir a conseqüència de l’explosió d’ara fa dos anys. Els organitzadors han llegit un manifest i han fet sonar les sirenes de forma simbòlica, després de fer un minut de silenci. D’aquesta manera, han denunciat que no s’ha avançat el necessari en la gestió de les emergències i han lamentat el retard en la implementació del Plaseqta.
El president de la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT), Alfonso López, ha remarcat que els veïns no sabrien com actuar si es tornés a produir un accident químic i ha criticat que no s’hagin desplegat campanyes de comunicació per informar a la ciutadania sobre com ha d’actuar en casos d’emergències. A la vegada, López ha lamentat que només es parli sobre les mesures de seguretat i les inversions fetes quan s’acosta l’aniversari de l’explosió. “Sabem que al juny arribarà el sistema d’avisos per missatgeria mòbil, que s’han instal·lat 56 sensors; i que IQOXE ha invertit 40 milions d’euros, però la resta de l’any no passa res, només demanem seguretat pels treballadors i pels veïns”, ha reclamat.
Per la seva banda, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha reconegut la lentitud de les administracions a l’hora de desplegar el Plaseqta i que és necessari redactar el pla comunicatiu per donar “confiança i tranquil·litat” a la població. “Falta més celeritat, tenim la sensació que durant uns mesos ha costat molt avançar, recordo que fins i tot que l’anterior conseller, Miquel Sàmper, va posar en qüestió la instal·lació de sensors perquè no hi havia pressupost”, ha destacat.
En la mateixa línia s’ha manifestat el segon tinent alcalde de Vila-seca, Josep Toquero, qui ha afirmat que és “lògic i raonable la inquietud” per part de la ciutadania davant el retard en la posada en marxa de mesures. “Estem a favor de l’empresa química, és un motor important de la nostra economia, però com administració local demanem la seguretat per la tranquil·litat de la ciutadania”, ha opinat.
L’alcalde de Constantí, Óscar Sánchez, ha estat més crític amb la Generalitat i ha assegurat que s’ha fet “poca feina” des del Departament d’Interior. “Si hi hagués un altre accident la reacció seria la mateixa de fa dos anys, per tant, ens queda per fer molta feina”, ha dit. En la protesta hi han participat membres d’altres formacions polítiques del territori, com ara En Comú Podem, la CUP, ERC o Junts.
Les relacions laborals no són “pacifiques” a IQOXE
A la concentració, també hi han assistit representants sindicals d’UGT i CCOO així com membres del comitè d’empresa d’IQOXE. El seu president, Fran Pizarro, ha explicat que han aconseguit millores laborals, com l’augment dels treballadors, en una trentena, d’ençà de l’explosió. “La sensació és que la situació ha millorat una mica respecte a l’any 2020, però encara estem lluitant molt en l’àmbit de relacions socials i laborals amb l’empresa perquè no són pacífiques del tot “, ha assegurat. Tot i això, ha destacat que la companyia ha fet inversions rellevants per reconstruir les plantes “devastades” pel sinistre.
Concentració a Bonavista
A la plaça de la Constitució de Bonavista s’hi han reunit una cinquantena de persones, convocades per l’Associació de Veïns de Bonavista. A banda de residents del barri també hi han assistit regidors de diferents partits de l’oposició de l’Ajuntament de Tarragona. Divergències entre l’entitat i la FAVT han impedit una manifestació unitària.
La presidenta de l’entitat, Loli Gutiérrez, ha reclamat “un Plaseqta pels barris i per Tarragona”.
La líder veïnal ha criticat que després de dos anys no s’hagi avançat en un pla per respondre a situacions de risc químic i ha reiterat la necessitat d’un pla de comunicació que serveixi per informar la població i perquè aquesta sàpiga actuar en emergències. En aquest sentit, ha defensat que es facin simulacres.
“Si torna a passar, avui estem igual o pitjor que fa dos anys”, ha insistit Gutiérrez. Amb tot, l’entitat ha iniciat una recollida de signatures perquè “Generalitat i Ajuntament de Tarragona posin en marxa un Plaseqta per a la seguretat dels tarragonins davant de les petroquímiques”. La voluntat és que la campanya duri un parell de mesos, reunir-ne el màxim i després entregar-les al Parlament per interpel·lar el Govern.