La vulnerabilitat continua tenint principalment nom de dona, durant el 2021 el 57% de les persones ateses per Creu Roja a Tarragona i les Terres de l’Ebre han estat dones, un percentatge que s’eleva fins al 60% en els programes d’atenció a la pobresa. Amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, la Creu Roja alerta de la feminització de la pobresa i recorda que la desigualtat de gènere està en la base de la discriminació que pateixen les dones i que es manifesta de múltiples formes: precarietat laboral, bretxa salarial i de pensions, falta d’oportunitats i vulneracions de drets, etc.
En aquest sentit, l’entitat remarca que és imprescindible continuar advocant per projectes i accions que donin una resposta especialitzada a totes les formes de violència, reconeixent la base on se sustenten, i desplaçant obstacles que dificulten que avancem cap a societats justes i inclusives. Trencar les barreres estructurals que condicionen aquesta situació i facilitar l’autocura i empoderament de les dones són dos imperatius per a la Creu Roja.
Les dones, i especialment les que es troben en situació de vulnerabilitat, parteixen amb una motxilla molt més pesada a l’esquena. Diversos estudis realitzats per Creu Roja a la població atesa, demostren com actualment les dones continuen assumint involuntàriament l’exercici de certs rols que els impedeixen trencar amb la seva situació de desavantatge social. Les investigacions fetes per l’entitat confirmen que són elles les que lideren les cures en l’àmbit familiar, assenyalant les enquestades en un 53% que són les qui s’han encarregat de forma exclusiva de les tasques domèstiques, de les cures dels nens i nenes o persones dependents durant la pandèmia, així com de les necessitats educatives.
De la mateixa manera, les enquestes corroboren que les conseqüències psicològiques i emocionals en els contextos de crisi (preocupació, dificultat per agafar el son, etc.) són molt més greus en les dones que en els homes, amb una diferència de fins a 10 punts percentuals. Un fet que provoca la manifestació d’un pitjor estat de salut de les dones
respecte als homes.
En la seva lluita per revertir aquesta situació, Creu Roja vertebra la seva activitat a través de diversos itineraris dirigits a dones, principalment en els àmbits d’inclusió social i ocupació. Durant el 2021 l’entitat ha atès un total de 1.317 usuàries en els programes de Dones en Situació de Dificultat Social, de les quals 738 són víctimes de violència de gènere. En aquests es duen a terme actuacions per afavorir la seva recuperació i reconstruir una xarxa de suport mutu, com ara: assessorament jurídic, acompanyament psicològic, capacitacions, tallers emocionals, activitats de caire lúdic, entregues de primera necessitat, etc.
Per altra banda, les xifres demostren com les dones s’enfronten a un mercat laboral menys favorable. Les bretxes de gènere (menor accés, més precarietat, majors taxes d’abandonament per cures, menors salaris, etc.) han augmentat durant la pandèmia, sumant-s’hi la responsabilitat d’assumir les cures familiars i d’altres determinants socials (pobresa, manca de xarxa de suport, violència, origen, etc.) que impliquen encara més barreres en la igualtat d’oportunitats.
Creu Roja considera fonamental que les dones que atén puguin crear un camí professional propi, que les ajudi a millorar la seva autonomia, confiança i autoestima. Així doncs, des de l’entitat es treballa per la millora de les seves competències personals i professionals, amb la finalitat d’augmentar la seva ocupabilitat. Durant l’any passat un total de 948 dones van participar en projectes per augmentar l’ocupabilitat i buscar feina a la demarcació, fomentant així l’oportunitat de reprendre el seu projecte de vida amb èxit.
Després de molts anys fent feina per la sensibilització en matèria de feminisme amb infants i joves, Creu Roja Joventut aglutina el coneixement adquirit i llança aquest 8 de març una campanya que fomenta la inversió del diàleg intern de les dones i el seu empoderament.
Sota el lema ‘Jutja’t menys, abraça’t més’ es vol promoure les autocures i el trencament de l’autojudici negatiu de les dones (‘segur que ho has fet malament’, ‘no vals per res’), que segueix molt present en la societat arran de les estructures socials, polítiques, econòmiques i emocionals imperants. Una necessitat que la Creu Roja Joventut ha detectat entres les més joves i que aposta per revertir en les seves accions i tallers.
En aquest sentit, la secció juvenil ha realitzat durant el 2021 un total de 51 tallers sobre gènere, feminisme i diversitat sexual a la província, arribant a 1.328 joves de Tarragona i les Terres de l’Ebre. La Creu Roja Joventut treballa des d’un enfocament interseccional que visibilitza la discriminació per gènere, però també l’existència d’altres factors com el color de la pell, l’edat, la classe social o situació socioeconòmica, l’ètnia, l’orientació sexual, les creences religioses, i fins i tot la situació geogràfica, que generen discriminació, o privilegis únics, en funció de com és el context en què es viu.