Simulació d'una duna a la Platja Llarga

El Càmping Las Palmeras ha iniciat les obres d’estabilització i restauració de la zona litoral amb la recuperació i revegetació del sistema dunar. El temporal Glòria va provocar una greu afectació a bona part del litoral del càmping el gener de 2020. El projecte pretén regenerar i recuperar el sistema dunar, així com arranjar la façana marítima. El projecte compta amb la conformitat del Servei Provincial de Costes de Tarragona que depèn del Ministeri per a la Transició Ecològica i de l’Ajuntament de Tarragona. Les obres tenen una durada prevista de 2 mesos. Concretament, la zona afectada es troba en el domini públic marítim-terrestre estatal, en règim de concessió administrativa atorgada al Càmping pel Servei de Costes de l’Estat. Aquesta concessió obliga al Càmping Las Palmeras a realitzar les obres de reparació pertinents. Aquest fet va provocar que la gerència del Càmping encarregués un projecte tècnic per reparar i restablir, tant l’estat del càmping, com el sistema dunar. Es tracta d’un projecte realitzat per ambientòlegs i biòlegs que utilitza tècniques i materials adequats a llocs que han patit erosió, com és el cas de l’entorn de la Platja Llarga.

El director del Càmping Las Palmeras, Agustí Peyra, ha explicat que l’actuació té l’objectiu de consolidar i restablir aquest tram de la platja, així com garantir la seguretat dels béns i de les persones. Peyra ha assegurat que aquesta Setmana Santa, els tarragonins i els visitants gaudiran d’una platja amb un aspecte millor que l’actual. L’actuació es farà en una franja de terreny d’uns 900 metres de longitud i una amplada variable d’entre 1 i 3,5 metres de la zona litoral del Càmping Las Palmeras. Així doncs, majoritàriament es reconstruirà la duna amb solucions toves. A més, es reconstruiran els tres trams puntuals d’escullera de pedra que, actualment, estan malmesos. La part més important de l’obra correspon a l’estabilització del sistema dunar (711 metres) i es farà a partir de la col·locació d’una solució formada per mantes de material geotèxtil farcit de sorra de platja compactada hidràulicament i amb impacte ambiental no perillós, dotat de certificat d’aptitud per al seu ús en aplicacions d’enginyeria hidràulica per l’Institut BAW (Institut Federal d’Enginyeria Hidràulica amb seu a Karlsruhe, Alemanya). Sobre les mantes s’instal·larà un mantell de malla biològica de fibres de coco per cobrir el parament i fomentar la fixació d’arena i espècies vegetals gràcies a l’augment de rugositat. Posteriorment, la revegetació del sistema dunar es durà a terme emprant espècies pròpies dels sistemes dunars que, a més, tinguin facilitat per establir-se i que augmentin l’estabilitat del sistema. És el cas de l’Ammophila arenaria, de l’Elymus farctus i la Medicago marina. En tots els casos es plantaran de manera que quedin cobertes amb vegetació, com a mínim, dues terceres parts de la superfície.

La durada prevista de les obres serà de dos mesos i serà executat per l’empresa CRC Obres i Serveis, una companyia amb més de 80 anys d’experiència i especialitzada en solucions mediambientalment sostenibles que ja ha aplicat en projectes similars.

La durada prevista de les obres serà de dos mesos i serà executat per l’empresa CRC Obres i Serveis, una companyia amb més de 80 anys d’experiència i especialitzada en solucions mediambientalment sostenibles que ja ha aplicat en projectes similars.