El Campus Catalunya de la URV acull aquest dijous i divendres una trobada d’especialistes del món clàssic en diferents àmbits. Aquests tractaran temes com la perspectiva de gènere o el matrimoni en aquells espais de contacte entre diferents cultures clàssiques.

Quin era el paper de la dona al món antic? Per què la seva presència en les diverses cultures mediterrànies de fa 2.000 anys està invisibilitzada? Són qüestions que s’abordaran en aquest congrés. Una de les seves responsables éso Elena Duce. Aquesta investigadora postdoctoral de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, l’ICAC, apunta que els especialistes de les diferents cultures, com la romana, la grega, la fenícia o la mesopotàmica buscaran “on són les dones per trobar un camí comú” cap al seu reconeixement.

Elena Duce, investigadora postdoctoral de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, l’ICAC.

Tot i que al món antic també hi havia autores dones, molt poca cosa ha arribat fins als nostres dies. Dones que també eren educadores o transmissores de coneixement que incidien profundament en l’evolució de la cultura de cada indret. A més, es tendeix a estudiar cada societat antiga per separat, quan la realitat és que sovint existien societats mixtes, que feien que cada cultura adoptés com a propis costums a base de la convivència. No eren estranys, per exemple, els matrimonis entre cultures. En efecte, totes elles van expandir-se pel Mediterrani amb nous enclavaments.

Una presència de la dona al món antic que també existia als panteons. Totes les cultures tenien deesses. Tot plegat es podrà seguir presencialment o bé pel directe que oferirà l’ICAC a les xarxes i a la seva pàgina web.