El Cicle de Muntanya de la Diputació torna amb un 100% de presencialitat i aforament en la seva 15èna edició i un homenatge a les dones escaladores i alpinistes.
L’encetarà el dijous que ve, 3 de març, Sílvia Vidal amb ‘Sincronia màgica’, sobre la seva escalada a la Patagònia xilena. Més de trenta-tres dies penjada a la paret, en solitari, i un mes i mig en una vall de glaceres remota, incomunicada, sense ràdio, GPS, ni telèfon. La gesta d’aquesta barcelonina va obtenir el reconeixement internacional amb un ‘Piolet d’Or’, l’equivalent als ‘Òscars’ en el món de l’alpinisme.
Fins el 31 de març passaran per l’auditori Diputació altres dones que han destacat en un món fins no fa gaira dècades eminentment masculí, com les escaladores Mariona Martí, de Cornudella del Montsant, Maria José (Pipi) Cardell, de Granada. Martí amb la conferència “L’escalada, el meu element” vol compartir els valors i oportunitats que li han suposat la pràctica de l’escalada a nivell físic, mental i social. Martí ha aconseguit encadenar gairebé 400 vies de vuitè grau, algunes d’elles a vista.
Cardell, parlarà a la conferència “Noves vies en alçada” de les ascensions realitzades en els darrers 5 anys, obrint noves vies per sobre dels 4.000 metres d’altitud. Es va embarcar fa 6 anys en l’aventura més gran de la seva vida: viatjar al Pakistan per intentar un cim verge en solitari, va ser aleshores quan va conèixer el que seria el seu company de cordada i de vida, l’alpinista rus Denis Urubko, amb qui comparteix la passió per l’escalada en roca.
El programador del cicle, Pau Salas, destaca la conferència inaugural de Vidal, únic ‘Piolet d’Or’ estatal i primer femení. Assegura que calia fer una edició íntegrament femenina, tot i que un 36% de les conferenciants, fins ara, han estat dones.
La pel·lícula ‘Dones al cim’ de Javier i Sebastián Álvaro clou el cicle el 31 de març. És una extraordinària historia sobre Abdul Karim (Petit Karim), el portejador més famós del Karakorum que transmet els seus somnis a les seves tres nétes, Amina, Alum i Sudiqa. Aquestes joves d’entre 15 i 18 anys van aconseguir ascendir el ‘Manglik Sar’, una muntanya de més de 6.000 metres.
Entremig, el 10 de març, dues projeccions: el curtmetratge ‘Swet Home Kamchatka’ sobre Ekaterina Osichkrina, campiona del món d’esquí de muntanya, i un documental, ‘To be a woman in the Himalaya’, sobre Wanda Rutkriewicz i Pasang Lhamu Sherpa.
Després de la pandèmia, el cicle de Muntanya torna al 100% de presencialitat i aforament. Els dos documentals, s’emetran a l’Auditori del carrer Pere Martell i, per primer cop, simultàniament al Palau Bofarull de Reus; a l’Escola per l’Art i la Cultura de Tortosa i al centre municipal de la Bisbal del Penedès.
Les conferència i projeccions es faran els dijous a les 19h hores amb entrada gratuïta amb invitació, que es podran recollir una hora abans a Pere Martell.
El programa d’alpinisme de Tarragona Ràdio, el Pont de Mahoma, farà com sempre un seguiment especial i entrevistes amb els protagonistes.