El Col·legi Oficial d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona (COAATT) recorda que situacions com la viscuda al carrer Unió, on s’ha hagut de fer un desallotjament d’urgència, posa de manifest que cal una veritable cultura de la conservació dels immobles i, de manera especial, es requereix una intervenció, control i seguiment per part dels serveis tècnics dels ajuntaments.

Des del COAATT s’argumenta que l’única forma de prevenir lesions greus als edificis, com despreniments a les façanes, balconades, enfonsaments de la coberta o, en altres casos, lesions molt més greus, passa per exigir als propietaris dels edificis més antics que passin la Inspecció Tècnica d’Edificis, la ITE.

Els arquitectes tècnics insisteixen en que la ITE no és només un tràmit administratiu, si no que es tracta d’una inspecció que aporta uns resultats que la propietat ha d’assumir com a seus. A més, afegeixen que quan la ITE determina certes recomanacions, deficiències, com ara que s’han de fer estudis més exhaustius, proves, revisions u obres, cal que els propietaris facin el possible per complir les recomanacions i, sobretot, si aquestes parlen lesions que es consideren importants o greus. En aquest sentit, les comunitats de propietaris han de ser conscients que invertir en manteniment i conservació reduirà considerablement les despeses que els genera no fer-ho. 

Per la seva part, les Administracions Públiques han d’assumir també la seva part de responsabilitat i plantejar tot un conjunt de polítiques actives, com ara l’aplicació d’un IVA reduït, la incentivació fiscal i l’increment dels ajuts a la rehabilitació. Són necessaris un conjunt de mesures econòmiques dirigides a la rehabilitació d’espais urbans, edificis i habitatges, i sobre els quals el COAATT està informant aquets dies.

Seguint en aquesta línia, el Col·legi manifesta que quan els tècnics informen de deficiències greus o molt greus en la presentació de la ITE, s’informa també a l’ajuntament i, per tant, caldria que l’administració estigui pendent vigilant la concessió de llicències i que la Generalitat faci un seguiment en aquests casos.

El COAATT reclama la publicació d’informació sobre les ITE i els seus resultats per poder implicar als tècnics en els possibles encàrrecs professionals que es facin sobre edificis i sobre valoracions en possibles compra-vendes.

Des del COAATT es recorda, un cop més, que l’Arquitecte Tècnic col·legiat és el veritable especialista en reformes i rehabilitacions, amb formació específica en edificació i materials. El portal www.obresambgarantia.com crear pel Col·legi al 2015, és l’espai on els ciutadans poden cercar especialistes en aquestes àrees.

Per altra part, és imprescindible fomentar la implantació de la Inspecció Tècnica d’Edificis i disposar d’un manual d’ús i manteniment, que permeti programar en el temps les tasques de conservació oportunes. Així, quan un edifici ha de passar la ITE, és imprescindible demanar el Llibre d’Edifici, també exigit en el Decret de les ITE i d’implantació quasi nul·la.

Uns dels objectius que pretenia evitar el Decret  de la ITE, era fomentar el manteniment i acabar amb situacions com la viscuda al carrer Unió. En el cas de Tarragona ciutat, el COAATT estima que només han passat la ITE el 45% del edificis que l’havien de passar per part d’un tècnic competent.

Situació a la ciutat de Tarragona

En el cas concret de a la ciutat de Tarragona, sobre una mosta de 551 edificis, 303 presenten lesions greus i d’aquest, 163 tenen un risc per a les persones. S’han reparat 64 edificis amb deficiències greus, xifra que suposa un 23 %

Aproximadament, un 30 % dels edificis inspeccionats presenten lesions greus i que poden implicar un risc per a les persones. Dels 303 edificis amb lesions greus, 64 han fet obres de reparació de les mateixes, aproximadament un 21 %. 

Respecte de la gravetat de les patologies identificades, 163 edificis presenten lesions que impliquen un risc per a les persones. En aquest cas es tracta gairebé sempre de problemes puntuals, no generalitzats, i que, excepte en dos casos no impliquen cap risc per a la integritat de l’immoble. 

A Tarragona, com a la resta del territori, a la manca de cultura de manteniment s’hi suma una situació econòmica difícil per a les comunitats de propietaris. Aquest problema s’arrossega des de finals de la dècada anterior i ha provocat l’envelliment del parc, un problema cada vegada més important.