El Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest divendres definitivament la investidura del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que s’ha quedat amb 172 (PP, Vox, UPN, CC), 177 vots en contra (PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG) i un vot nul del diputat de Junts Eduard Pujol, que s’ha equivocat. La votació d’aquest divendres obre una nota etapa en què previsiblement Felip VI convocarà una nova ronda de consultes a principis de la setmana que ve per encarregar, o no, la investidura de Pedro Sánchez. La Moncloa contempla que aquest nou debat d’investidura tingui lloc a finals d’octubre. El termini màxim expira el 27 de novembre, data en què –si no hi ha president- es convocarien eleccions automàticament pel 14 de gener.
Aquest divendres Feijóo només havia d’aconseguir més vots a favor que en contra per a ser investit president del govern espanyol, però el líder de PP s’ha quedat amb els mateixos 172 vots que tenia el dia que va rebre l’encàrrec.
Error en un vot
El resultat de la votació s’ha trigat a conèixer. El motiu ha estat l’error del diputat de Junts Eduard Pujol, que -en una votació a peu dret i per crida- en sentir el seu nom ha dit ‘sí’, però després ha intentat rectificar dient ‘no’.
Amb tot, la secretària de la Mesa que passava llista ha repetiti el seu ‘sí’ inicial. La Mesa s’ha reunit després per decidir sobre el cas i ha acabat comptabilitzant el vot a vot nul, de manera que la investidura ha quedat rebutjada amb 172 vots a favor, 177 en contra i un vot nul.
La presidenta del Congrés, Francina Armengol, té previst anar hores a la Zarzuela en les pròximes per comunicar formalment a Felip VI el resultat de la votació. El cap d’Estat previsiblement convocarà una nova tanda de consultes als grups a principis de la setmana que ve.
Com ja és tradicional, a aquesta ronda no hi assistiran ni ERC, ni Junts, ni Bildu ni el BNG. El monarca haurà d’adoptar la decisió sobre si encarrega o no a Pedro Sánchez que busqui els suports necessaris o bé si deixa córrer el temps abans de fer la petició a líder del PSOE.
Així, el ‘no’ del Congrés a la investidura d’Alberto Núñez Feijóo obre ara una nova etapa. La Moncloa ha apuntat que no establirà formalment les converses fins que Sánchez rebi l’encàrrec, tot i que els contactes amb totes les formacions estan en marxa des de l’endemà del 23-J.
La Moncloa contempla la possibilitat que, si Sánchez rep l’encàrrec, la presidenta del Congrés, Francina Armengol, convoqui el nou debat d’investidura per a finals d’octubre o principis de novembre. És a dir, just abans o després de l’acte de jura o promesa de la Constitució per part de la princesa Elionor el 31 d’octubre.
Debat marcat pel referèndum
La proposta de resolució dels grups de Junts i ERC al Parlament de Catalunya ha marcat el debat d’aquest divendres al Congrés. Tan bon punt ha pres la paraula, el líder del PP ha exigit a Sánchez que respongui a les “exigències clares i nítides” dels partits independentistes. “Amnistia sí o no? Jo dic no. Referèndum sí o no? Jo dic no. I vostè, senyor Sánchez?”.
El portaveu del PSOE, Óscar Puente, Oscar Puente, li ha respost poc després recordant que “s’ha acabat el ‘Verano azul'” que el PP invocava a la campanya electoral, i que el PSOE “seguirà treballant per recuperar per a la política els que se’n van excloure”. “Provarem que en aquest país es parli de concòrdia, diàleg, convivència, pau i llibertat”, ha sentenciat.
Poc després la diputada d’ERC Teresa Jordà ha qualificat la investidura de Feijóo com un “vodevil” i ha advertit que “un cop assolida l’amnistia és el moment d’obrir la nova fase de negociació i fixar les condicions perquè Catalunya pugui votar”.
També la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, ha avisat que JxCat no renunciarà al referèndum d’autodeterminació. “Votar no és divisió. A Catalunya votar és consens. Des de Junts no hem aguantat la posició tant de temps per acabar fent el mateix que s’ha fet fins ara, que és evident que no ha donat resultats positius”, ha defensat.