El consum d’aigua dels consorciats del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) s’ha reduït el 2024. S’ha passat dels 77,7 hectòmetres cúbics (hm3) l’any 2023 als 74,4 hm3 l’any passat. La reducció del consum d’aigua ha sigut del 4,25%, sobretot per la reducció del 12% d’aigua potable que han registrat les 27 indústries consorciades. La indústria continua incrementant l’ús d’aigua regenerada i optimitzant els seus processos. El consum ciutadà als 69 municipis que s’abasteixen del minitransvasament de l’Ebre ha crescut lleugerament, un 0,3%. De mitjana, el CAT ha consumit 2,53 metres cúbics per segon (m3/s) dels 4 m3/s de la concessió. El mes amb menys consum va ser el febrer (2,1 m3/s) mentre que l’agost es va consumir més aigua (3,1 m3/s).

Els 74,4 hectòmetres cúbics (hm3) consumits al CAT l’any passat representen el 78,6% de l’actual concessió (que és de 94,71 hm3). El 33% de l’aigua l’ha consumit la indústria i la resta els 69 municipis consorciats. Els municipis han incrementat un “lleuger” 0,3% el consum respecte al 2023. El consum mitjà anual dels consorciats durant el 2024 ha sigut de 2,35 metres cúbics per segon (m3/s), un 58% de la concessió (que és de 4 m3/s).

El consum més baix d’aigua potabilitzada es va registrar al mes de febrer, amb 5,1 hectòmetres cúbics (2,3 m3/s), i el màxim, va ser a l’agost, amb 8,3 hectòmetres cúbics (3,1 m3/s). El pic de consum més alt va ser el 7 d’agost de 2024, amb una producció de 3,53 m3/s.

Regeneració d’aigua industrial

Les 27 indústries que s’abasteixen del minitransvasament de l’Ebre han reduït el consum un 12% amb l’increment d’ús d’aigua regenerada i l’optimització de processos industrials. El director gerent del CAT, Josep-Xavier Pujol, ha recordat que la indústria tarragonina té un projecte de reutilització d’aigua “consolidat en uns volums de 6 hm3 anuals”, però està prevista una segona fase amb la duplicació dels equips electromecànics, per “aconseguir 4 hm3 més, aviat”. “Aquests volums, lògicament, ja no vindran del consorci i són notícies que acompanyen que el sistema sigui més resilient”, ha dit.

Ús responsable de l’aigua

El president del CAT, Marc Brunet, ha assenyalat que la reducció del consum de l’aigua entre els consorciats és resultat també de l’increment de l’ús responsable del recurs que ha deixat la greu sequera. “Malauradament, vam tindre una sequera, però s’ha aplicat tot el viscut per fer un ús més conscient de l’aigua en tot el teixit empresarial i per part de la ciutadania”, ha remarcat. Que el consum es torni a aproximar al de 2019, “és una bona notícia” per al CAT perquè s’ha consolidat “un model d’abastiment sostenible i adequat actualment del territori”. “Tenim molt de marge de recorregut i si es pot incentivar un ús més responsable de l’aigua, podríem continuar parlant de reduccions de consum”, ha reivindicat Brunet.

La concessió estable

El director gerent del CAT ha apuntat que una revisió i reducció de la concessió del CAT, com reclama la PDE (Plataforma en Defensa de l’Ebre), entre altres, no es pot plantejar sense “constatar” que la demanda del centenar de consorciats es vagi reduint de forma estable. Pujol ha recordat que el 2019 es va fer una revisió de l’expedient administratiu de la concessió, que es va rebaixar de 104 hectòmetres cúbics als 94,7 actuals, 6 hectòmetres cúbics menys que corresponen a l’aigua que es genera amb la reutilització a la indústria. “Quan toqui i tinguem les peticions damunt de la taula es procedirà lògicament a fer el que més convingui”, ha dit.

Millora de la qualitat de l’aigua

Després d’un 2023 amb molts problemes amb la qualitat de l’aigua a conseqüència de la sequera, la situació l’any passat va millorar. Ho demostren les dades d’incidències (detecció de paràmetres alterats per motius ambientals). El 2024 es van registrar 317 dies sense incidències, pràcticament tot l’any. El 2023 s’havien produït 103 dies d’incidències. El laboratori del Consorci va analitzar 2.400 mostres del riu i de la xarxa de distribució i es van analitzar 61.426 elements paramètrics.

La xifra és una mica més alta que l’any anterior per la implantació del reial decret 3/2023, que estableix els requisits tècnics sanitaris de la qualitat de l’aigua del consum humà. El president del CAT ha recordat que tota l’aigua es potabilitza i és apta per al consum humà i que un dels objectius del consorci és que arribi amb “la màxima qualitat” als usuaris finals.

Pel que fa a l’eficiència hidràulica, el CAT ha tornat a destacar el 99,66% aconseguit el 2023, amb un increment de 0,3% respecte a l’any anterior. El percentatge d’aigua no registrada ha caigut a la meitat i representa només un 0,3%. L’objectiu de 2024 és assolir el 99,7% d’eficiència hidràulica, uns paràmetres gairebé immillorables.

Per complementar aquest esforç del CAT a no malbaratar aigua potable, Brunet ha animat als municipis a millorar la xarxa en baix, on es calcula que es perd un 30% de mitjana de l’aigua subministrada. “Ens hem de posar tots a la feina per poder canviar la situació”, ha reivindicat.

Pla d’inversions

Durant el 2024, el Consorci d’Aigües de Tarragona ha fet una trentena d’actuacions per renovar i actualitzar la xarxa de canonades amb una inversió de 2,3 milions d’euros. Destaca en aquesta partida l’adquisició de 610.000 euros en tubs nous d’estoc que permetran “ser més eficients i més ràpids davant de qualsevol incidència”. Per emmagatzemar i guardar tot aquest material, el CAT construeix una nau de voluminosos (per a canonades, vàlvules, cabalímetres i altres elements de grans dimensions), de prop de 4.000 metres quadrats, a l’ETAP (Estació de Tractament d’Aigua Potable) de l’Ampolla (Baix Ebre). És el projecte més important de pla d’inversions de l’any passat, i s’ha adjudicat per 2,2 milions d’euros.

Brunet ha repassat altres obres, com la connexió del CAT amb l’Espluga de Francolí (1,3 milions d’euros) que ha acabat amb dos anys de problemes d’abastiment al municipi de la Conca de Barberà, així com l’obra que connectarà la xarxa del minitransvasament de l’Ebre amb el dipòsit de Sarral i que estarà llesta a l’estiu. Permetrà subministrar aigua de CAT a Forès i després s’entendrà per fases a la resta de municipis de la comarca que formen part del projecte. “Són municipis molt petits amb poc consum d’aigua”, ha apuntat Marc Brunet.

Digitalització del Consorci

El CAT disposa de 9,5 milions d’euros del PERTE per a la digitalització del cicle de l’aigua del Ministeri per a la Transició Ecològica, que finança un ambiciós pla per convertir el Consorci d’Aigües de Tarragona en una “indústria 4.0”. El cost és de 23,2 milions d’euros en una trentena d’actuacions, com la dels parcs solars (de 9.000 i 6.700 panells fotovoltaics) que ja s’han posat en marxa a Tarragona i l’Ampolla. Ja s’ha estalviat en despesa energètica 130.000 euros des del maig de l’any passat. L’estalvi anual previst és de mig milió d’euros.

Del pla de digitalització, enguany també s’han posat en marxa 25 accions, com la implantació dels bessons digitals dels sistemes de bombeig i de potabilització, “per a un control remot absolut de tots els processos” que augmentarà l’eficiència i l’anticipació de distribució de l’aigua. S’han fet accions per millorar la ciberseguretat i estan pendents actuacions per integrar la intel·ligència artificial en alguns dels processos del departament d’explotació i qualitat d’aigües, així com el desenvolupament d’una plataforma d’accés a informació pública. L’execució del pla és de 85% i amb les actuacions en marxa ascendeix al 97%.

El CAT amplia el laboratori, amb una obra en marxa per valor de 623.000 euros, que permetrà aconseguir l’acreditació ISO D7025 i incrementar equips tècnics per als processos d’anàlisi. En el segon semestre de l’any, farà un segon dipòsit d’aigua sense tractar, a l’ETAP de l’Ampolla, amb capacitat similar a l’actual (185.000 metres cúbics). El pressupost de l’obra supera els 13 milions d’euros i incrementarà “la capacitat d’autosuficiència en cas d’incidència”. El CAT també construeix nous dipòsits a Vila-seca i Cunit, que entraran en servei abans d’acabar l’any i que han costat 8,3 i 4,6 milions d’euros, respectivament.