El consum de fruita seca no produeix augment de pes, malgrat la seva alta densitat energètica i contingut de greix. Així ho demostren els resultats d’un estudi realitzat per un equip internacional de la Universitat de Toronto, en col·laboració amb investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la URV. El treball ha estat publicat recentment en la revista científica Obesity Reviews.

La fruita seca ha estat recomanada per les guies dietètiques i de pràctica clínica per a la diabetis i la salut cardiovascular, tan sols o com a part de patrons dietètics com la dieta mediterrània, la dieta Portfolio i la dieta DASH, entre altres. A més, la fruita seca ha rebut diverses declaracions de propietats saludables a tot el món, suggerint que el consum diari d’aproximadament 30-45 grams al dia pot tenir beneficis per a la salut.

Malgrat aquestes recomanacions, persisteix la preocupació que el seu consum pot contribuir a l’augment de pes a causa de la seva alta densitat energètica, mantenint-se a tot el món un consum de fruita seca per sota de les quantitats que es recomanen per a obtenir beneficis per a la salut.

Amb l’alarmant augment de la prevalença de sobrepès i obesitat en els últims anys, algunes associacions científiques han advertit contra el consum excessiu de fruita seca al mateix temps que en recomanen per a la prevenció de malalties cardiovasculars.

L’equip investigador ha aplicat un mètode mitjançant el qual es reuneix tota l’evidència científica rellevant i s’apliquen mètodes estadístics que permeten sintetitzar els resultats. La present revisió sistemàtica involucra més de mig milió de participants. Les anàlisis van mostrar que el consum de fruites seques en quantitats recomanades no provoca augment de pes.

Més notícies: