Els Agents Rurals fan una crida a no alliberar espècies invasores com el cranc roig o el cranc senyal a les lleres dels rius. Alerten que són espècies letals pel cranc autònom, al que desplacen en els trams de riu on proliferen aquests crustacis d’origen americà.
Pel que fa al cranc senyal, té més capacitat de reproducció i és molt resistent a la sequera. Està adaptat a les inclemències del temps i excava galeries a les lleres per aguantar llargues temporades sense aigua a l’estiu, quan disminueixen els cabals.
També és molt territorial i agressiu, i pot fer llargs desplaçaments remuntant les lleres, conquerint així tots els hàbitats i desbancant el cranc autòcton.
Aquest crustaci americà també supera en mides a l’autòcton, pot arribar a fer 16 centímetres i uns 100 grams de pes, el que també el fa molt atractiu pel consum humà.
Des del cos d’Agents Rurals, el subinspector Toni Mestres fa una crida a la conscienciació ciutadana. A més, Mestres alerta que tant el cranc roig com el senyal són portadors d’un fong que no els afecta però que si que és letal per l’autòcton. També fa una crida a la gent que ara a l’estiu es banya a rius i gorgues, on es pot contribuir a escampar aquest fong, l’afanomicosi, per d’altres trams.
Aquesta espècie invasora ja és majoritària en algunes zones del Brugent, on cada cop s’escampa més desplaçant el cranc autòcton. A Farena, entitats com el Molí del Fort desenvolupen programes mediambientals per recuperar el cranc autòcton.
Una tasca que també fa l’Associació Mediambiental La Sínia al Gaià, on s’ha constatat una consolidació de cranc autòcton en els trams superiors del riu, després de les reintroduccions de fa uns anys.