Un total de 5.000 nous casos diagnosticats de càncer. Aquesta és la previsió del Departament de Salut per aquest 2022 a la demarcació de Tarragona. S’espera detectar càncer a 3.000 homes i 2.000 dones. Els més diagnosticats en homes seran els de còlon i recte, pròstata i pulmó, mentre que en dones predominarà el de mama, seguits dels de colon i recte i de pulmó.

Aquest és algun dels aspectes que contempla el mapa del càncer a Tarragona 2000-2014, una monografia elaborada pel Servei d’Epidemiologia i Prevenció del Càncer de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus. Es tracta d’una publicació que és la continuació de la monografia L’evolució del mapa del càncer a Tarragona, 1980-2009, publicada el 2019.

L’estudi també ressalta que el Camp de Tarragona té una major incidència de càncer que les Terres de l’Ebre. A les ciutats amb més de 50.000 habitants els homes tenen una incidència un 26% més elevada que als municipis amb menys de 2.500 habitants. En les dones, la diferència és del 15%. Això és així sobretot en els tumors més associats a una vida més urbana o industrial. Entre els múltiples factors hi hauria l’activitat industrial, tot i que per Jaume Galceran, director de la Unitat del Registre de Càncer a Tarragona, no és l’únic.

L’estudi apunta que el risc de patir càncer en homes disminueix 0,8 punts cada any i que baixarà especialment el de pròstata. Un tipus de càncer que en dones pujarà, juntament amb el de pulmó, i fa que el risc pugi en 0,7 punts. Pel que fa a la mitjana de supervivència dels pacients cinc anys després del diagnòstic, l’edat en homes se situa als 56,2 anys, pels 64 de les dones. El 2020, amb tot el sistema sanitari dedicat a la covid, hi va haver un 14% menys de diagnòstics de càncer a Catalunya. Unes xifres que el 2021 gairebé es van recuperar.