Un projecte del grup de recerca Memtec (Materials, Membrane and Encapsulation Technology) del Departament d’Enginyeria Química de la Universitat Rovira i Virgili desenvolupa càpsules biodegradables per als components actius de productes de neteja i cura personal. Aquest projecte significa una solució per disminuir la quantitat de plàstics que s’acumulen al medi, sobretot al mar, sense degradar-se.

“Fa temps que col·laborem amb empreses multinacionals al voltant de la innovació, entre d’altres temes treballant en l’encapsulació dels components actius dels seus productes, com ara detergents, cremes, sabons… Preparem microcàpsules de diversos tipus en funció del que necessiten, que reaccionin amb la llum, que tinguin estabilitat, que prolonguin un perfum, que s’adhereixin als teixits…” Ho explica Marta Giamberini, membre de Memtec i una de les responsables de l’estudi, que apunta que la funció de les microcàpsules és servir com a vehicle per als components actius (un colorant, un perfum, un enzim…), protegir-los i donar-los estabilitat, realçar les seves propietats i optimitzar el procés d’aplicació.

Els últims anys, però, la normativa europea s’ha tornat molt més estricte pel que fa a les microcàpsules, que acostumen a ser de plàstics i que un cop alliberen el component actiu es degraden amb molta dificultat i acaben a les aigües residuals. “Fins ara la idea era que aquest material havia d’aguantar molt, però ara això no quadra amb les noves polítiques mediambientals i ens centrem en què resisteixi només fins que hagi fet la seva funció”, apunta un altre dels membres del grup de recerca, Xavier Montané.

I és aquí on entra en joc el projecte de la URV. Giamberini explica que, de moment, la recerca es fa amb càpsules a una escala més gran. Després, un cop comprovat que aquestes noves macrocàpsules es biodegraden, en reduiran la mida per assegurar que, a escala real, tenen els mateixos efectes. Llavors serà quan es podran introduir al mercat.