El Fons de Transició Nuclear busca rellevar dos mil llocs de treball en deu anys. És l’última basa que pot salvar un futur sense les centrals nuclears a les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona.
La meitat dels ingressos de l’impost nuclear que es recapta des de fa dos anys a les propietats han de servir per impulsar i finançar projectes que generin ocupació abans que tanquin. El repte és generar els més de dos mil llocs de treball de les plantes d’Ascó i Vandellòs, i fer-ho amb les mateixes condicions i qualitat. Ajuntaments i agents socioeconòmics aposten per promoure un model mixt entre petites i mitjanes empreses locals i l’arribada de grans indústries, i reclamen més sòl industrial a la Generalitat.
La patronal de les petites i mitjanes empreses a Tarragona està elaborant un llistat de totes les empreses que hi ha en les àrees nuclears del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, “per veure en quines condicions estan i si tenen capacitat de creixement”. Com ha apuntat el president de PIMEC Tarragona, Jordi Ciuraneta, ha de servir per “accelerar” els negocis del territori que “no necessiten incentius per venir”, sinó que necessiten ajuts “per projectar-se endavant”.
Tant la patronal, els representants polítics i els sindicats insisteixen que no s’ha de perdre de vista que l’objectiu és “intentar revertir amb suficient temps la destrucció de dos mil llocs de treball” que es perdran quan tanquin les tres unitats nuclears d’Ascó i Vandellòs, un tancament previst en deu anys.