El Departament de Justícia, Drets i Memòria potenciarà la justícia restaurativa amb un pla pilot a Tarragona i les Terres de l’Ebre que s’activarà el 2024. Per aquest motiu, el pressupost augmenta en més d’un milió d’euros, fet que permetrà incorporar més professionals, que passaran de 20 a 33. El pla es fa per avançar en la universalització del servei i s’ha anunciat en l’acte institucional fet al Palau de la Generalitat per commemorar els 25 anys del servei de justícia restaurativa a Catalunya. Segons dades del Departament, més de 4.000 persones passen cada any per un procés de justícia restaurativa a Catalunya, i en el 62% dels casos el procés acaba amb un acord satisfactori i reparador.
El Programa de justícia restaurativa és un servei que ofereix la Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil, en què, a través d’un procés confidencial de diàleg i comunicació conduït per un facilitador,
participen de manera voluntària la persona investigada o penada per un delicte i la víctima o la persona perjudicada.

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha defensat l’aposta per a la justícia restaurativa, que ha de ser “la resposta habitual davant el delicte i no pas l’excepció”. “El model que defensem fa que la ciutadania sigui protagonista dels seus propis conflictes, amb capacitat plena de participar en les solucions mitjançant el diàleg, el respecte, l’empatia i l’acord”, ha afegit. La consellera també ha destacat raons d’eficàcia i eficiència: “Més cultura restaurativa vol dir més capacitat per prevenir i solucionar els conflictes i, per tant, unes cotes més altes de convivència i seguretat ciutadana”. D’altra banda, ha afirmat, també vol dir “menys judicialització dels conflictes i més agilitat als jutjats del país”.