El Reglament Especial de Distincions recull que la Medalla de la Ciutat és la màxima distinció que pot atorgar el Consistori, i s’atorga un cop a l’any amb l’objectiu de manifestar la gratitud de la ciutat envers individus o col·lectivitats que han dut a terme accions rellevants continuades en benefici de la ciutat. L’Ajuntament de Tarragona entrega aquesta medalla al Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre en reconeixement a la seva trajectòria durant més de 700 anys en defensa de la pagesia, les tradicions i el patrimoni cultural de Tarragona.
Història del Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre
La presència de la pagesia es fa present ja en la comitiva de la processó de l’entrada solemne del Braç de Santa Tecla el 1323 amb el ball de Turcs i cavallets com entremès festiu. Tal com era habitual a l ’època, l’activitat gremial es situa en l ’àmbit de l ’església catòlica. EL 1353 es documenta la confraria de Santa Magdalena, vinculada als hortolans i amb seu al santuari de Santa Maria de Bell -lloc, on ara hi ha el carrer Pere Martell. Des de 1550 participà en la processó del Dijous Sant i temps després, el 1624 s’assignà com a copatró sant Isidre. En temps de Carles III s’uní al gremi de bracers, sota la protecció de Sant Llorenç, on aquests tenien la seva església, Santa Magdalena i Sant Isidre. La confraria de Santa Magdalena el 1499 va encarregar l’esplèndid retaule gòtic que ara presideix l’església de Sant Llorenç, obra de l’artista Mateu Hortoneda, un dels referents de la pintura tardogotica del país. La Confraria de Bracers de Sant Llorenç, ja documentada el 1402 , agrupava els jornalers i treballadors del camp i tenia seu en aquesta església de la Part Alta. La unió d’hortolans i bracers el 1726 va generar l’actual gremi.
El Gremi de Pagesos s’ha dedicat a la pagesia i la defensa dels seus interessos, així com l’assistència als seus agremiats més desvalguts, orfes, vídues, gent amb dificultats etc, i ha estat partícip important de l’activitat agrícola fins l’actualitat.
La participació activa en la Setmana Santa de la ciutat ha estat i és encara essencial, amb el viacrucis de Divendres de Dolors, els passos de la Pietat i Sant Sepulcre, obrats per l’arquitecte J. M. Julol, l’escultor Martisella i un anònim artista del segle XVII que va tallar el Crist Jacent. Formen part del ric patrimoni històric i artístic del Gremi, que va des de l’església i el seu retaule, el calze de temps dels Reis Catòlics o les relíquies de Sant Llàtzer.
L’activitat associativa del Gremi no s’ha tancat en si mateix i ha anat mes enllà de la vida gremial i pròpia de tota entitat, ha tingut sempre una clara voluntat de servei a la ciutat, que va des d’acollir en el seu si a la Coral l’Àncora, l’edició dels opuscles de setmana Santa o organitzar els Tres Tombs, l’anada a buscar farigola el Divendres Sant i les festes de Sant Isidre.