Els treballs d’excavació arqueopaleontològica al jaciment del Barranc de la Boella (la Canonja), dirigits per la Dra. Palmira Saladié i el Dr. Josep Vallverdú, investigadors de l’IPHES-CERCA i professors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han permès documentar noves restes d’ocupació humana d’1 milió d’anys d’antiguitat, corresponents a gran quantitat d’eines de pedra de gran i petit format i restes fòssils de grans herbívors. Aquest conjunt de restes permeten a l’equip investigador entendre com aquests hominis tant arcaics es van adaptar a aquest entorn i de quina manera van aprofitar els recursos animals de què disposaven.
La campanya, que finalitzarà el proper dissabte 30 de setembre, s’ha concentrat en dos sectors del Barranc de la Boella. Per una banda, s’ha dut a terme l’excavació en extensió del nivell 2 del sector anomenat ‘Cala 1’ i, per l’altra, s’ha treballat en el sector ‘La Mina’, ambdós amb una cronologia propera al milió d’anys.
En el cas de la Cala 1, on durant les campanyes anteriors s’han recuperat restes d’un mamut escorxat pels humans del pleistocè inferior, els treballs d’excavació han permès recuperar gran quantitat de restes faunístiques, d’entre les quals diverses dents d’hipopòtam. La presència d’aquest tipus d’animal al jaciment, indica als investigadors que aquest era un indret molt ric amb aigua.
La presència atròpica al Barranc de la Boella ha quedat palès també al sector de La Mina. Gràcies als treballs d’excavació en extensió del nivell 2 s’han recuperat gran quantitat d’eines de pedra que haurien sigut utilitzades pels hominis per activitats cinegètiques diverses, especialment pel processament de les carcasses animals.
Finançament
Els treballs d’excavació es duen a terme amb estreta col·laboració amb el Departament de Paelobiologia del Museu de Ciències Naturals de Madridi compten amb la participació d’unes 40 persones, de les quals, 15 són investigadors/es de l’IPHES-CERCA. A més, hi haurà estudiants de grau i de màster de diferents universitats catalanes i espanyoles.
La intervenció en el jaciment del Barranc de la Boella s’emmarca en el projecte quadriennal ‘Evolució del paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona’ aprovat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que alhora ha finançat la campanya juntament amb l’ajuntament de la Canonja.