Un total de 790.000 boletes de plàstic, els pèl·lets, van ser recollides per 46 voluntaris el passat novembre en una àrea de 938 m2 de la platja de la Pineda. Va ser una operació impulsada per les organitzacions Surfrider Europe i Good Karma Projects, en el marc del programa Surfrider Coastal Defenders. És la la quantitat més gran recollida en un període tan curt, fet que indica la gravetat de la contaminació per pèl·lets a la demarcació.

Tarragona, juntament amb la zona industrial de Barcelona, concentra al voltant del 70% de la indústria espanyola de producció de plàstics i és actualment l’emplaçament petroquímic més gran del sud d’Europa. L’operació mundial de recollida de pèl·lets va tenir lloc l’octubre de 2021. Es van trobar en el 24 dels 26 dels països participants. La contaminació per pèl·lets és un problema mundial molt estès i Tarragona és una de les zones més contaminades.

Un estudi encarregat per la Comissió Europea el 2018 estima que, només a la Unió Europea, es perden fins a 160.000 tones de pèl·lets cada any, en totes les etapes de la cadena de producció i distribució de plàstics. Això és l’equivalent a una pèrdua de vuit bilions de pèl·lets a l’any. Entre les 6.000 neteges que es van fer en el marc de l’operació mundial The Great Nurdle Hunt, Tarragona va resultar ser la més contaminada.

Fa uns mesos, el juny 2021, l’expedició #ChasingPellets entre Tarragona, Mallorca i Menorca havia posat de manifest l’abast de la contaminació pels pèl·lets va trobar pèl·lets de plàstic industrial fins a 64 quilòmetres de la costa de Tarragona i Mallorca. La quantitat de pèl·lets trobats a la platja de Cavalleria, a Menorca, es va estimar en 6000 unitats per metre quadrat.