Al bar Tòful, el pare de Tòful i Txema Solichero, va ser dels primers en fer espineta. Amb la seva vídua, Núria Rosselló i el seu fill Txema, hem conegut com es viu Santa Tecla en aquest emblemàtic bar de la Part Alta.
Molt a prop, a La Queveda, per Santa Tecla es repartien en poques hores prop de 100 racions. Francesc Jérez té un secret ‘confessable’ per fer la seva particular espineta.
Inma Pacheco hi posa el seu toc cordovès. Arribada a Tarragona de Benamejí regenta el Solet, al carrer Pare Iglésias. Cada 23 de setembre, mentre serveix plats d’espineta amb caragolins sense parar, el Seguici va i torna d’Ofici per davant del bar.
Carme Torné és del Serrallo i se n’ha fet uns farts de cuinar espineta al Barquet que ara dirigeixen els seus dos fills.
L’espineta és la gran protagonista del capítol 5 de la sèrie de podcast ‘700’, impulsat per Tarragona Ràdio en col·laboració amb l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona en motiu dels 700 anys de Santa Tecla.
Coincidint amb l’aniversari de l’arribada del braç de la patrona de Tarragona, l’emissora municipal ha elaborat una col·lecció de reportatges radiofònics a l’entorn de la festa major. L’arxiu sonor de Tarragona Ràdio serveix de punt de partida dels diferents episodis que combinen moments, entrevistes i retransmissions que s’han emès al llarg dels 35 anys de l’emissora pública de la ciutat, amb la visió actual dels protagonistes de la festa. Els d’aquest capítol són Txema Solichero, Francesc Jérez, Inma Pacheco i Carme Torné. Ells i elles ens apropen a la Santa Tecla gastronòmica.
El treball ha estat elaborat per Tere Ortega amb la direcció tècnica de Lluís Comes i la coordinació de Sílvia Ferreres.
Tot plegat, amb el suport de Joan Andreu Pérez i Rosó Arimany a la producció.
Bon profit i Visca Santa Tecla!