powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

El Monestir de Poblet espera que durant el 2022 pugui recuperar els visitants perduts durant la pandèmia. Encara no arriba a la meitat dels que rebia al 2019, quan unes 90.000 persones van passar per les dependències monàstiques de la Conca. Un dels reptes és tornar a oferir el servei d’estades, després del tancament de l’hostatgeria, i mantenir l’oferta cultural que el caracteritza.

La pandèmia, els successius confinaments i la manca de mobilitat que hi va haver han afectat «profundament» el Monestir de Poblet, a nivell econòmic. Una de les conseqüències va ser el tancament de l’hostatgeria, a causa del deute que acumulava i per la pèrdua de clients. Ara bé, la millora progressiva de la situació fa que en els propers mesos es pugui oferir el servei «amb un nou plantejament», segons ha explicat l’Abat de Poblet, Octavi Vilà. Tarragona Ràdio s’ha desplaçat aquest dilluns fins el conjunt monàstic de la Conca en un programa especial. Vilà espera que el 2022 ja sigui un any bo tot i que encara estan lluny d’aspirar a tancar-lo amb els 90.000 visitants del 2019. També ha canviat el perfil de la persona que s’interessa per aquest tipus de patrimoni. Ara és majoritàriament català o de comunitats autònomes properes.

L’Abat de Poblet també ha avançat que, després d’ajornar-los per la pandèmia, es recupera el Festival de Música Antiga i el Festival Internacional d’Orgues, que serà entre finals de setembre i principis d’octubre. Pel que fa al de Música Antiga, s’aposta per descentralitzar els concerts, i Poblet serà, molt probablement, la seu d’una de les actuacions.

Programa especial des de l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià

Aquesta setmana, dijous, es compliran 44 anys de la primera visita oficial a Poblet del president Tarradellas un cop tornat de l’exili, l’octubre de l’any anterior.

Tarragona Ràdio ha fet un un programa especial des de l’arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, a l’antic Palau de l’Abat del Monestir de Poblet. Entre aquestes parets es respira història, són 140.000 cartes postals, uns 11.000 llibres, més de 600 capçaleres de publicacions periòdiques i unes 33.000 fotografies. També una col·lecció de 38 pel·lícules d’entre el 1937 i el 1952, que il·lustren la Guerra Civil i l’exili.

Núria Gavarró i Rodríguez, directora de l’Arxiu

El desembre es complien 40 anys des de que el president Tarradellas va fer donació de tot el seu fons documental al Monestir de Poblet. L’Arxiu, per voluntat d’ell i la seva esposa, va prendre el nom de la seva filla: Montserrat Tarradellas i Macià. Hem conversat amb Núria Gavarró i Rodríguez, directora de l’Arxiu.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Entre la nombrosa documentació, l’Arxiu també custodia el llegat cedit pel prestigiós historiador britànic Paul Preston, així com el d’altres personalitats. També estan catalogant la carpeta amb 300 documents que el lehndakari basc, Íñigo Urkullu va lliurar de la seva etapa de mediació durant el Procés.

El programa especial l’hem encetat conversant amb l’alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Canela.

Joan Canela, alcalde de Vimbodí i Poblet

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.