El Parlament arriba al debat d’investidura de Salvador Illa amb la incertesa per una possible detenció de Carles Puigdemont en el seu retorn de l’exili, un escenari que alteraria l’ordre previst a la cambra catalana. A les 10h està convocat el ple, i una hora abans, a les 9h, està prevista l’aparició de l’expresident i diputat de Junts, Carles Puigdemont, en un acte de “rebuda institucional” al passeig de Lluís Companys de Barcelona. En el cas que la sessió se celebrés, el candidat podria ser investit aquest mateix dijous a la tarda, substanciant el debat en un sol dia. En canvi, una eventual privació de llibertat de Puigdemont, faria que el president Josep Rull suspengués la sessió, com s’han mostrat favorables diversos grups com Junts o els Comuns.
Si el ple s’acaba celebrant, segons fonts parlamentàries, la previsió és que el debat duri entre 7 i 8 hores. Arrencaria amb la intervenció inicial del candidat a la presidència -sense límit de temps-, que se substanciaria al matí. A la tarda vindrien les rèpliques de tots els grups parlamentaris, i altre cop la rèplica del candidat. Si el candidat decidís respondre un per un a cada grup parlamentari, però, la durada del ple podria allargar-se molt més perquè s’obriria una nova ronda de torns on cada grup tindria el mateix temps que Illa i sí que podria caldre fer-lo en dos dies. Aquesta seria, però, una decisió del mateix Illa. En finalitzar el debat, tindria lloc la primera votació, on és necessària majoria absoluta. Amb els escons del PSC, ERC i els Comuns, Illa disposa dels 68 dels 135 diputats necessaris per a ser investit en primera volta.
En canvi, si Puigdemont fos detingut abans de la seva arribada al Parlament, Josep Rull podria arribar a suspendre el debat d’investidura si aquest no ha començat. Podria fer-ho fixant una nova data o sense fixar-la. L’únic límit temporal són els dos mesos del compte enrere per a la investidura, un termini que expira el pròxim 26 de juliol. No obstant això, dos grups podrien forçar la convocatòria d’una Diputació Permanent o Junta de Portaveus per a reagendar-lo.

L’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, torna després de gairebé set anys d’exili coincidint en el dia del debat d’investidura del candidat socialista Salvador Illa. Després que ahir anunciés que havia “emprès el viatge de retorn des de l’exili” en un vídeo publicat a X, està previst que Puigdemont arribi al Parlament aquest dijous al matí. Entitats independentistes com l’ANC o Òmnium Cultural, a més de Junts, han fet una convocatòria per rebre’l al passeig Lluís Companys de Barcelona. Els Mossos d’Esquadra han blindat el parc de la Ciutadella per motius de seguretat i per detenir l’expresident.

Abans que comenci el debat d’investidura, hi ha dues convocatòries de signe contrari previstes a l’exterior del parc de la Ciutadella. Entitats independentistes com l’ANC, Òmnium Cultural, l’AMI o el Consell de la República amb Junts han convocat una “rebuda institucional” al 130è president de la Generalitat. L’acte serà al passeig Lluís Companys de Barcelona, a pocs metres del Parlament. S’hi podrà accedir a partir de les vuit del matí i a les nou està previst que comencin les intervencions. ERC i la CUP han confirmat que hi assistiran.

Mentrestant, a dos quarts de deu, Vox ha convocat també una manifestació per rebre l’expresident al crit de “Puigdemont a presó”, segons ha publicat a X la formació d’ultradreta. Serà a la porta del costat de l’estació de França.

Puigdemont té una ordre de detenció vigent a l’estat espanyol i els Mossos d’Esquadra ja han blindat tot el parc de la Ciutadella per reforçar la seguretat de cara la investidura i evitar que l’expresident entri al Parlament. Si és arrestat, Puigdemont serà traslladat al jutjat de guàrdia del partit judicial on hagi estat detingut, probablement a la Ciutat de la Justícia de Barcelona.

El jutge de guàrdia comunicarà la detenció al Suprem. El jutge Pablo Llarena podria prendre-li declaració per videoconferència, convocar-lo per un altre dia o fer-lo traslladar immediatament a Madrid, que serà el més probable. Un cop a Madrid, Puigdemont pot quedar en llibertat provisional o ser enviat preventivament a presó per suposat risc de fuga.

Cal tenir en compte que al mes de maig es va aprovar la llei d’amnistia per amnistiar entre altres a Puigdemont. Tot i això, Llarena va concloure que la malversació no és amnistiable perquè l’1-O hi va haver enriquiment personal i es van afectar els interessos financers de la Unió Europea, segons va assenyalar en una resolució.