El ple de l’Ajuntament de Tarragona ha aprovat el modificatiu de crèdit per tirar endavant el Greenbelt’26, el pla de renaturalització de l’Anella Verda. El projecte té un pressupost total de 4.256.978’28 euros i opta als ajuts Next Generation.

El modificatiu de crèdit extraordinari al pressupost prorrogat de 2022 inclou una consignació de prop de 600 mil euros. És la despesa que ha d’assumir l’Ajuntament de Tarragona en cas de ser beneficiari dels ajuts. Es tracta de l’impost sobre el valor afegit atribuïble a l’import de la inversió i que no es considera una despesa subvencionable.

És un tràmit necessari per optar a les ajudes que, segons la consellera de Medi Ambient, Eva Miguel, permetrien a la ciutat fer un pas endavant en la renaturalització de l’entorn.

La portaveu del grup municipal socialista, Sandra Ramos, reclama la creació d’una comissió de seguiment que reguli els projectes finançats pels fons Next Generation.

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, assegura que hi haurà un seguiment en resposta als socialistes.

Des d’En Comú Podem, la portaveu Carla Aguilar Cunill, ha aplaudit la inversió en l’Anella Verda i l’eliminació de la Plataforma de la Platja del Miracle. Recorda que són projectes que han impulsat i defensat.

El portaveu d’ERC, Xavi Puig, s’ha obert a les aportacions que pugui fer l’oposició dels projectes que es vulguin tirar endavant a la ciutat.

Precisament Ciutadans ha rebutjat que es contempli l’eliminació del pàrquing del Miracle. La portaveu, Lorena de la Fuente,  ha criticat que s’hagi debatut conjuntament la partida de l’Anella Verda i la partida de 15.000 euros per ajudar al poble ucraïnès.El modificatiu s’ha aprovat amb 14 vots a favor i 13 abstencions.

Plusvàlua

S’ha aprovat la modificació de l’ordenança fiscal reguladora de l’impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana (la plusvàlua). Hi ha donat suport l’equip de govern i En Comú Podem. S’ha registrat l’abstenció del PSC, Cs i els no adscrits Sònia Orts i José Luis Martin i el no del PP. El portaveu del PP, José Luis Martin, critica que es fixi el tipus màxim de l’impost.

L’adaptació a la nova norma implica una reducció substancial de l’impost, a la vegada que també obre la possibilitat de la quota per qui hagi venut l’immoble per un import de 0 o inferior al preu de compra.

“Si una persona compra un immoble per 200.000 euros i, d’aquí a un any el ven, pagarà per 200.000 euros. Però què passa si el ven per 400.000 euros? Doncs que el que fa és especulació i pagarà un preu més alt. Aquesta és la realitat. La diferència estarà en si es fa la transmissió d’un valor o es fa especulació”, ha subratllat el conseller de Serveis Centrals, Jordi Fortuny. I ha afegit: “Lamento que el nou sistema pel qual es regeix la plusvàlua la recaptació baixi un 40 per cent respecte al previst inicialment per 2022. És a dir, que passarem d’una previsió d’ingressos de 8 milions d’euros a una de 4,9, la qual cosa significa perdre 3 milions d’euros un any que fa falta més que mai amb un pressupost prorrogat com el que tenim”.

El conseller no adscrit, José Luis Calderón, ha explicat el perquè de la seva abstenció: la nova ordenança situa el coeficient en el màxim legal.

Recordem que el Tribunal Constitucional ha tombat l’impost que cobren els consistoris en la venda d’immobles.