Es tracta d’un nou projecte de biòtops que ja es va iniciar davant la platja del Miracle, on els biòlegs ja han pogut constatar una millora de biodiversitat. Durant els propers 3 anys Ocean Escostructures i el Port analitzaran les dades obtingudes amb els nous biòtops.
El projecte consisteix en la immersió de 8 biòtops en 3 zones diferents d’aigües del Port. La primera ubicació és al costat de les Escales Reials, la segona al moll d’Andalusia i la tercera al moll de Castella Oest. Aquesta actuació, transforma els molls del Port en agents actius per a la recuperació de la flora i la fauna marines. Les estructures són de darrera generació i permet també saber el nivell de captació de CO2, o la detecció d’espècies invasores, a banda de paràmetres físics i químics. S’ha escollit un moll més a mar obert, un de més industrial, on es descarrega el granel, i un a tocar al Moll de Costa. Les estructures tenen 1.80×1 metres i estan fetes de carbonat calci.
El president del Port, Saül Garreta, ha explicat durant la presentació del nou projecte que pot ser l’inici d’una anella blava per a tota la costa, arribant fins al Bosc de la Marquesa.
Per l’interior dels molls també es patrulla amb un dron subaquàtic a la zona, on han vist que també ha augmentat la resiliència i la resistència dels ecosistemes, després de la instal·lació d’aquests primers sistemes.
Amb aquests nous biòtops es vol passar del ’gris al blau’ i donar vida a les zones del port. El projecte té un pressupost de 15.000 euros i forma part de les accions dissenyades al Pla de Sostenibilitat -Agenda 2030 dins l’eix ‘Sostenibilitat Ambiental del Port Tarragona.