El Port de Tarragona posa a disposició dels ciutadans NasApp, una plataforma tecnològica que, mitjançant una aplicació gratuïta, recull les percepcions d’episodis d’olor amb l’objectiu de monitoritzar, gestionar i alertar de possibles episodis relacionats amb les activitats portuàries.
L’objectiu del projecte implementat ha estat l’adaptació d’un nou algoritme d’intel·ligència artificial per la predicció i alerta de possibles episodis d’olors mitjançant dades de participació ciutadania. La proposta de NasApp va ser guanyadora en la segona convocatòria de projectes comercials de Ports 4.0, una línia d’ajut que dona suport i facilita l’aplicació del talent i l’emprenedoria en el sector logístic portuari. Gràcies a aquest ajut, ha estat possible implementar la plataforma en un entorn portuari, actuant com un sistema d’alerta primerenca d’esdeveniments crítics i de vigilància ambiental.
El Port de Tarragona ja disposava de mesuradors atmosfèrics per a la caracterització de la qualitat de l’aire. No obstant això, gràcies al projecte NasApp, ara compta amb més dades i informació que permeten optimitzar l’operativa i gestions diàries de la comunitat portuària. Així, el Port de Tarragona es converteix en el primer port estatal que manté una comunicació contínua amb la ciutadania, proporcionant informes sobre la qualitat de l’aire del seu territori.
La implicació de la ciència ciutadana permet obtenir més dades, superant els límits de detecció dels equips de mesura existents al mercat, els quals no poden avaluar, en temps real, el grau de molèstia dels episodis de males olors amb la precisió de l’olfacte humà.