El Pretori romà lluirà façanes totalment restaurades al març. Fins el moment, l’actuació està aportant informació molt valuosa a nivell arqueològic i que permetrà conèixer amb més detall les diferents fases evolutives del monument. A partir del gener els treballs es traslladaran a la part que toca a la plaça del Rei.

En els propers dies es desmuntarà la bastida que hi ha a la paret que mira al Circ i es traslladarà a la façana que dona a la plaça del Rei, per començar els treballs de restauració tan bon punt arrenqui l’any. Parlem d’un monument, el Pretori, amb afectacions importants a causa de les filtracions d’aigua o per l’oxidació d’elements de ferro, però també pels coloms i pels falciots, que és una espècie protegida.

En aquest cas, es preserven els nius, que són petits i més profunds. Es tracta d’una intervenció de recuperació que s’ha de fer amb molta cura i que ha anat des de segellar juntes a substituir carreus sencers. Han aparegut «sorpreses» a nivell arqueològic, com més marques de picapedrers o de projectils de les que havien previst amb els estudis fets abans de l’actuació. Pilar Bravo, arqueòloga municipal, explica que serà una informació molt útil per treure conclusions sobre l’evolució del Pretori al llarg del temps.

Nacho García, conseller de Patrimoni, explica que l’any vinent coincidiran a la plaça del Rei les actuacions al Pretori i les obres del Museu Arqueològic. A principis d’any també es restauraran les escales d’accés al monument romà.