El professor de l’ICIQ Antonio M. Echavarren recull el Premi Nacional d’Investigació Enrique Moles. Es tracta del reconeixement més important a nivell de l’Estat en l’àmbit de la investigació científica.
L’acte de lliurament ha tingut lloc aquest dimecres a Casa Mediterráneo d’Alacant. Se li reconeix per part del Ministeri de Ciència i Innovació la gran contribució del líder de grup de recerca a l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) en el camp de la química orgànica i la catàlisi. Echavarren ha estat reconegut per la qualitat i originalitat de les seves contribucions a la química orgànica sintètica. Tal com ell mateix afirma, el premi suposa tant un reconeixement personal com també al treball dels col·laboradors que ha tingut en el seu grup de recerca a Madrid i Tarragona.
De fet, Echavarren ha destacat a un dels episodis del podcast Blau de Prússia, entre l’ICIQ i Tarragona Ràdio, que un dels pilars importants se centra a oferir formació d’alt nivell a la futura generació de científics, i el premi també és per ells.
El seu treball amb certes característiques d’arquitectura molecular, investiga noves maneres de formar molècules i ha aconseguit obtenir al laboratori estructures molt complexes de productes naturals amb activitat biològica de gran interès, gràcies al desenvolupament d’uns catalitzadors basats en or que es comporten de manera molt similar als enzims naturals.
Echavarren, a banda de líder de grup de recerca a l’ICIQ també és director científic del programa Severo Ochoa a l’institut i president de la Reial Societat Espanyola de Química (RSEQ), ha rebut el Premi Nacional d’Investigació.
La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, li ha lliurat l’Enrique Moles 2022 en l’àrea de Ciència i Tecnologia Química, en un acte presidit pels Reis d’Espanya.
Amb una dilatada trajectòria reconeguda internacionalment, el professor Echavarren ha rebut nombrosos premis, destacant entre d’altres, el Premi Janssen-Cylag en Química Orgànica (2004), la Medalla d’Or de la Reial Societat Espanyola de Química (RSEQ) (2010), el premi Arthur C. Cope Scholar Award de l’American Chemical Society (2015) i ha obtingut 2 ERC Advanced Grants. A més, és membre del consell editorial de les prestigioses revistes Científiques, Fellow of the Royal Society of Chemistry, membre de l’Acadèmia Europea i president de la RSEQ.
L’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) és un centre d’excel·lència que lidera estratègies per resoldre els grans reptes socials i econòmics com el canvi climàtic o el subministrament de matèries primeres i energètiques. Entre els cinc primers centres d’investigació química del rànquing Mapping Scientific Excellence i reconegut amb dues acreditacions d’excel·lència Severo Ochoa, l’Institut acull 330 investigadors organitzats en 15 grups de recerca que treballen en la catàlisi, les energies renovables i la química computacional.
Blau de Prússia, el color dels incondicionals de la química
‘Blau de Prússia’ és el nou podcast coproduït per Tarragona Ràdio i l’ICIQ sobre la investigació química del Camp de Tarragona. L’objectiu principal és realitzar un podcast pioner que també s’emetrà al 96.7 FM en horari matinal per a totes les audiències, apropant així a la gent del territori la importància de l’activitat científica, i singularment de la química, que trobem a tot arreu i és clau a Tarragona.
Més notícies:
- L’Ajuntament de Tarragona entrega aquest dimecres els XIII Premis IMET d’Educació
- Finalitza l’obra de millora del carrer Joan Fuster
- El Nàstic vol passar aquesta nit eliminatòria de Copa
- El Sènior Masculí A del Club Rugby Tarragona es classifica per a la Divisió d’Honor Catalana
- Eudald Carbonell, Pepa Plana o Josep-Lluís Carod-Rovira, entre les Creus de Sant Jordi 2024