Convertir el Banc d’Espanya en un espai de divulgació científica serà més car del que es preveia. Un estudi de l’estructura encarregat per l’actual equip de govern determina que cal reforçar els forjats de l’edifici. A això cal sumar-hi un encariment de les matèries primeres com el ferro o l’alumini, de manera que s’estima un sobrecost de prop de 2,3 milions d’euros respecte l’avantprojecte de l’any 2018. Tot plegat obliga a replantejar el finançament de l’actuació i el calendari, per tant, es veurà afectat.

Hores d’ara el projecte executiu per fer del Banc d’Espanya un centre de referència en ciència i coneixement està enllestit però s’ha topat amb un nou escull. I és que la diagnosi d’un especialista determina que les jàsseres i els pilars actuals són insuficients per donar a l’immoble un ús públic. Això representa un sobrecost no assumible i que se surt del marc dels Fons Feder, concedits per sufragar la meitat del cost previst en el seu dia. Tampoc s’està en condicions de tenir executada un 70% de l’obra abans d’acabar el 2022. Amb tot, s’ha demanat una pròrroga.

L’equip de govern, en un exercici de realisme, i de transparència, han dit, ha explicat que caldrà trobar una nova fórmula de finançament. El conseller d’Hisenda i responsable del projecte, Jordi Fortuny, afirma que ara se sap del cert quin cost tindrà i deixa clar que no hi renuncien. Ara bé, no es convertirà en un nou Jaume I.

El conseller de Territori, Xavi Puig, diu que el projecte adopta una nova dimensió i que el Fons Feder li queda petit. És per això que ara s’encomanen als fons europeus del moment, els Next Generation.

Després de tot, el projecte suposarà un cost de 7,2 MEUR. Actualment no es pot garantir el finançament i tampoc un calendari.