Com van viure des de dins diverses dones europees enrolades a l’ISIS i una dona kurda un conflicte ara fa uns anys? Aquest és el rerefons del documental El retorn. La vida després de l’ISIS.
La peça audiovisual, d’una hora i mitja de durada, s’ha projectat a l’Antiga Audiència amb motiu del 25-N. El retorn. La vida després de l’ISIS està dirigida per la directora reusenca Alba Sotorra i forma part del Festival REC. Aquest és una de les diverses peces de cinema documental de temàtica feminista que s’han pogut veure a la ciutat en el marc del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones.
El documental posa el focus sobre aquestes dones europees, vol acabar amb l’odi que han rebut i qüestionar la necessitat de repatriar-les. Sotorra mostra una mirada molt íntima i personal d’un grup de dones que coneix molt bé la violència d’Estat Islàmic. La directora és conscient de la transcendència de la seva obra.
El concepte de guerra s’associa molt sovint a la masculinitat i la virilitat. No obstant això, a vegades també hi ha dones al darrere. Sotorra mostra com el seu paper difereix diametralment del dels homes i va més enllà del camp de batalla.
El retorn. La vida després de l’ISIS ha tingut repercussió a nivell internacional, sacsejant l’opinió pública britànica i sent utilitzat per la diplomàcia nord-americana.