A dos o tres mesos per la propera collita de l’oliva, el sector de l’oli mira com encarar la campanya per la pujada dels preus. La producció ja va minvar més del 50% l’any passat a causa de la sequera i, si no plou com cal, els auguris per enguany no són gaire optimistes. Algunes cooperatives petites del territori no obriran per abaratir costos i unificaran els processos en les més grans.
Un litre d’oli d’oliva verge extra, que fa només un any estava a 3,60 euros, ha superat ja els 8 euros i tot fa preveure, per la tendència dels últims mesos, que l’increment no s’aturarà. Allà on no n’hi ha no en raja i el problema és que la collita no és suficient per garantir la demanda. És un tema d’oferta i demanda i així una garrafa d’oli que fa uns anys costava 24 euros es pot arribar a vendre ara entre els 45 i els 50 euros.
I què està passant mentrestant, que el consumidor aposta per altres tipus d’oli i renuncia a l’oli d’oliva, i més encara al d’oliva extra. Ho ha explicat a Tarragona Ràdio el vicepresident de la DOP Oli de Siurana, Ferran Huguet, que assegura que aquí perd tothom, no només els productors i pagesos, que fan un gran esforç per aconseguir produir aquests productes de qualitat. També el consumidor, que acaba adquirint a un preu elevat productes de menys qualitat.
El productor ha de calcular molt bé el temps que li comporta la collita, que cal que acabi quan les olives estan en el seu punt òptim de maduració, és a dir, entre novembre i desembre. El problema és que si persisteix la sequera, ja auguren que la campanya no serà bona, un terç novament del que seria normal. Alguns molins més petits ja han decidit que no obriran per abaratir costos.
La collita de l’arbequina per a l’extracció de l’oli d’oliva verge extra s’inicia la primera quinzena de novembre.