El sector turístic de Tarragona i les Terres de l’Ebre ha registrat una ocupació del 85% durant la Setmana Santa, una xifra lleugerament superior a la que havien previst en un inici. Al delta de l’Ebre s’ha penjat el cartell de complet, mentre que a la Terra Alta s’ha superat el 95% d’ocupació amb públic de proximitat. El portaveu de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme (FEHT) Xavier Guardià ha valorat positivament aquestes dades després de dos anys amb limitacions de mobilitat i s’ha mostrat optimista de cara a la temporada d’estiu. Una sensació compartida tant a les Terres de l’Ebre com a les zones d’interior, on també han celebrat la regulació d’accés als espais naturals per protegir l’entorn i evitar massificacions.

Des de primera hora del matí d’aquest dilluns, part dels turistes que han escollit la demarcació de Tarragona per passar les vacances de Setmana Santa han començat a recollir maletes i bosses. Les recepcions dels hotels i càmpings han realitzat els ‘check out’ dels clients que tornen a casa després d’uns dies de descans. Ara bé, no tots han marxat aquest Dilluns de Pasqua; segons Xavier Guardià, portaveu de la FEHT, el públic navarrès, aragonès i basc allargarà uns dies més la seva estada coincidint amb les vacances escolars.

El perfil dels visitants ha estat de proximitat i familiar, però també públic jove que aprofita les segones residències per passar una setmana a la Costa Daurada. Pel que fa a la procedència, majoritàriament han estat catalans i espanyols, tot i que en menor mesura també s’han registrat turistes estrangers, provinents de França, Alemanya o Bèlgica.

Les reserves d’última hora fan créixer les previsions d’ocupació

Les reserves d’última hora, condicionades pel bon temps, han ajudat a penjar el cartell de complet en alguns allotjaments de la demarcació. “A la Terra Alta quasi hem arribat al 100%, era difícil trobar una habitació disponible”, ha apuntat Pilar Miró, presidenta de l’Associació de Turisme Rural d’aquesta comarca. Una situació idèntica que la viscuda al delta de l’Ebre, on han tornat a registrar una ocupació de totes les places disponibles.

Per Guardià, l’ocupació per Setmana Santa és històricament alta i s’explica per l’atractiu que ha desenvolupat el conjunt de demarcació a través de diferents àmbits. “Estem recollint els fruits de l’aposta que s’ha fet pel turisme esportiu, que dona més elasticitat a la temporada”, ha assenyalat el portaveu de la FEHT. A l’esport també s’hi suma les activitats relacionades amb la natura, la viticultura i la història. La presidenta de l’Associació de Turisme Rural Terra Alta ha explicat a l’ACN que bona part dels turistes de la comarca han vingut atrets per les possibilitats que ofereix l’entorn, com és el cas del Parc Natural dels Ports, la Via Verda, els cellers de la zona o els espais de memòria històrica.

Amb la voluntat d’evitar massificacions als espais naturals protegits, molts municipis ebrencs van impulsar diferents mesures de regulació d’accés l’estiu passat que s’han repetit aquesta Setmana Santa. Es tracta d’un mecanisme que s’ha celebrat des de les associacions turístiques per remarcar la importància d’aquestes zones. Per la presidenta de l’Associació d’Empreses d’Ecoturisme del Delta de l’Ebre (AEEDE), Anna Borràs, aquestes mesures permeten conscienciar als visitants que es troben en “un territori natural fràgil”. Tot i les campanyes informatives, aquest cap de setmana s’han detectat diverses persones que passejaven per zones de nidificació d’ocells al Parc Natural del delta de l’Ebre, motiu pel qual els Agents Rurals han hagut de reforçar-ne la senyalització.

Amb la mirada posada a l’estiu

Pel que fa a la temporada d’estiu, des del sector turístic de Tarragona i les Terres de l’Ebre confien que la Setmana Santa sigui un preludi de juliol i agost. Segons Guardià, la touroperació britànica i irlandesa hauria de començar aviat i els vols internacionals de l’Aeroport de Reus permeten mirar amb optimisme els pròxims mesos. Una situació a la qual s’hi podrà sumar finalment el programa Imserso, on participaran alguns hotels de la demarcació a partir del maig. “L’Imserso no és un negoci per als hotelers, però els permet tenir l’hotel obert i mantenir la plantilla”, lamenta Guardià.

En el cas del turisme interior i del Delta, l’esperança està posada en el mes d’agost, quan es preveu omplir les places d’allotjament amb visitants de proximitat. Tot i això, també esperen rebre visites de dia que tenen una repercussió directa al teixit econòmic local, tal com ha apuntat Borràs.