El Servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona ha arribat a les 200 ecografies endobronquials. L’any 2021 va introduir l’ecografia endobronquial (EBUS) amb l’objectiu d’atendre els pacients de tota la província de Tarragona.

El volum de casos en aquests dos anys ha permès analitzar les dades i concloure que la introducció de la prova ha suposat una millora del temps de resposta amb nivells d’eficiència equiparables als dels centres de l’àrea metropolitana de Barcelona, sense que els pacients s’hagin hagut de desplaçar fora de la seva àrea de residència.

L’ecografia endobronquial és una tècnica mínimament invasiva que permet obtenir simultàniament el diagnòstic i l’estadificació del càncer de pulmó. L’anàlisi molecular és factible en un 70-90% de les mostres obtingudes per EBUS.

La majoria dels pacients, un 43%, provenien de la Unitat de Diagnòstic Ràpid de Pneumologia de l’Hospital Joan XXIII; el 26%, de l’Hospital Santa Tecla; el 23%, de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa i el 8%, del Pius Hospital de Valls. L’edat mitjana dels pacients va ser de 65 anys i la majoria van ser homes (87,6%).

Totes les complicacions del procediment van ser lleus i sols en un cas el pacient va necessitar una estada d’observació mèdica de 24 hores. Per tant, “es pot concloure que l’EBUS, en general, és un procediment ben tolerat i segur”, explica la pneumòloga de l’Hospital Joan XXIII, Vanesa López.

A Espanya, anualment, es diagnostiquen uns 20.000 casos, cosa que representa el 18,4% dels tumors entre els homes (18.000 casos) i el 3,2% entre les dones (2.000 casos). Tot i la dificultat per trobar estadístiques consistents, la supervivència global ha anat augmentat gràcies als avenços en les estratègies en el diagnòstic, principalment l’ecografia endobronquial i les noves opcions de tractament oncològic (quimioteràpies personalitzades, teràpies dirigides contra dianes moleculars, etc.)