El Govern ha acordat declarar Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric, el Teatre Metropol, a Tarragona (Tarragonès), i delimitar-ne l’entorn de protecció. Segons ha destacat l’executiu català, l’edifici té una “importància històrica i social a Tarragona”, no només per la seva antiguitat com a equipament cultural referent a la ciutat, sinó també pel seu “arrelament històric a través del Patronat Obrer, que es remunta a mitjans del segle XIX”. De fet, els orígens del teatre se situen a principis del segle XX, concretament l’any 1908, quan l’edifici anomenat Casa Mirall era la seu del Patronat Obrer, on s’impartia formació als fills de treballadors de la classe obrera.

El Patronat va decidir construir un teatre, que ocuparia els jardins d’aquesta casa, i va encarregar-ne a l’arquitecte Josep M. Jujol la construcció. “L’arquitecte es va inspirar en el context i la iconografia del mar com a font de creativitat per projectar el teatre. En concret, el relat principal en què es basa és que la sala és un gran vaixell que es bat amb les ones del mar a la recerca de la salvació de Déu, la qual cosa demostraria també la profunda religiositat de l’arquitecte”, han explicat des del Govern.

Durant la guerra civil, el teatre va ser malmès i, més tard, va ser modificat per transformar-se en sala de cinema. L’any 1995, l’arquitecte Josep Llinàs va fer-hi una restauració, en la qual va recuperar les parts originals de Jujol, i va construir un volum annex de suport al teatre, de manera que va ampliar l’escenari. La restauració de Llinàs ha estat àmpliament reconeguda i, fins i tot, augmenta la rellevància de l’edifici.

Satisfacció des del Govern municipal

El conseller de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona, Hermán Pinedo, ha mostrat la seva satisfacció per aquest reconeixement tan esperat, tant per la peça única que es aquest teatre, com per la figura excepcional de Josep Maria Jujol.  

Pinedo remarca que “ser Bé Cultural d’Interès Nacional comporta passar a formar part dels monuments més emblemàtics del país i per tant, ser presents en les accions que es duguin a terme des de qualsevol administració per a la seva millora i manteniment”.  

El regidor ha deixat clar que es conscient de “la fragilitat i vellesa d’aquesta petita joia del modernisme, que necessita d’arranjaments constants”. Pinedo recorda que l’actual equip de govern ha dut a terme diversos treballs de millora que, malauradament en alguns casos han estat d’urgència per la falta de manteniment dels anys anteriors”. Diu que a partir d’ara tenen la clara voluntat de desenvolupar els projectes de conservació i recuperació previstos i així mateix, tirar endavant un pla d’usos de tot el teatre.