El tercer sector ambiental de les comarques de Tarragona rep 1.4 milions d’euros per la salvaguarda d’hàbitats i espècies. El departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica atorga aquesta dotació per gestionar espais ambientals com el Bosc de la Marquesa, o el mirador del Pantà del Gaià.

Un dels sis espais beneficiats és el mirador del pantà del Gaià, un projecte ambiental per la conservació d’aquest espai fluvial, les seves zones de transició i les d’influència del riu, on hi ha espècies protegides com l’Àliga Cuabarrada. La custòdia anirà a càrrec de l’associació mediambiental La Sínia, que rebrà 305 mil euros.

Un segon projecte que rebrà una subvenció del programa és de la Fundació del Bosc de la Marquesa, amb 175 mil euros per actuar en aquest espai protegit a tocar de la platja Llarga. Als sorrals, que ocupen una part important del bosc, s’ha trobat una espècie única de bolet al món i una gran biodiversitat.

I encara hi ha una tercera entitat tarragonina, l’Associació Aurora, que fa tasques per afavorir la inserció de persones amb patologies de salut mental, percebrà una subvenció de 317 mil euros per fer actuacions a la platja dels Muntanyans de Torredembarra i al gorg de Creixell. Finalment, el GEPEC obtindrà 368 mil euros per un pla de gestió i conservació ecològica de la conca del riu Siurana i les Planes del Priorat.

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, ha visitat aquest dijous el mirador del pantà del Gaià.

En una entrevista a Tarragona Ràdio detalla que es vol millorar la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat, tenint en compte que prop del 60% dels hàbitats i el 75% de les espècies presenten un estat de conservació desfavorable. Diu que cal fer-ho amb les entitats i el suport dels ajuntaments.

És l’ajut més gran mai convocat per al sector, del qual se’n beneficiaran a tot Catalunya una trentena d’entitats amb un total de 9,3 milions d’euros en quatre anys (2024-2027) que s’encarregaran de 36 espais sense òrgan de gestió, amb la col·laboració dels ajuntaments. L’objectiu final de que el 30% del territori català sigui degudament protegit, però també ben gestionat.