El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat l’origen professional de la malaltia (limfoma de Hodgkin) que afecta un extreballador de Repsol a la petroquímica de Tarragona. L’alt tribunal ha desestimat els recursos interposats per la mútua Fraternidad i la pròpia Repsol contra la sentència prèvia del Jutjat Social 3 de Tarragona que ratificava l’existència d’un vincle causal entre el càncer limfàtic del treballador afectat, declarat en situació d’incapacitat permanent l’any 2019, i l’exposició a agents químics, principalment el benzè, durant la seva activitat laboral a la planta petroquímica.

El treballador va ser diagnosticat el 2018, un any abans de ser declarat en situació d’incapacitat permanent per a tota activitat laboral.
Empresa i mútua argumentaven que les funcions de l’extreballador com a operador d’àrea i de panel només comportaven un contacte esporàdic o inexistent amb substàncies perilloses. Diferents informes tècnics, incloent-hi de la Inspecció de Treball, acreditaven la presència constant i generalitzada de diferents agents químics, amb preponderància del benzè. El Pla d’Higiene de l’empresa també preveia el control de determinats llocs de treball davant el risc d’exposició a aquesta substància.
Jaume Cortés, advocat de Col·lectiu Ronda, ha explicat que ara que està confirmat l’origen professional de la patologia, continuarà amb les pertinents reclamacions per establir la responsabilitat de Repsol per incompliment del deure de protegir la salut dels seus treballadors i treballadores.


Jaume Cortés celebra que es dictin sentències que reconeguin l’origen professional de les malalties que afecten nombrosos treballadors i extreballadors del pol químic, però admet que
«encara són moltes les persones que a la petroquímica emmalalteixen per l’exposició a agents químics i contaminants ambientals sense arribar a veure mai reconegut l’origen laboral de les seves patologies ni accedir a les prestacions i drets que els corresponen.