El de colon continua sent el càncer més freqüent entre la població de la demarcació de Tarragona. La malaltia té més incidència a partir dels 50 anys i el colorectal és el segon càncer més freqüent entre les dones i el tercer entre els homes. La prevenció i la detecció precoç son dos aspectes bàsics per reduir l’impacte del càncer colorectal.
Una alimentació rica en fruita i verdures, reduir el consum de grasses i de carn roja, fer exercici físic de manera regular, no fumar i evitar el consum de begudes alcohòliques son altres mesures de prevenció que poden ser eficaces. De fet, s’estima que entre el 70 i el 80% dels càncers de colon estan relacionats amb la dieta i els hàbits alimentaris. El Departament de Salut continua promovent programes de detecció precoç des dels Centres d’Atenció primària on es recullen mostres de femta per analitzar-les i determinar si hi ha restes de sang. En funció dels resultats, els pacients s’hauran de sotmetre a una exploració detallada. Aquestes campanyes han aconseguit reduir significativament l’índex de mortalitat a causa de la malaltia.
Elena nolla és la psicòloga de l’Associació Espanyola contra el Càncer a Tarragona.
El mercat Central i el de Torreforta acollien el passat dijous una jornada d’informació al voltant del càncer de colon a càrrec de l’Associació Espanyola Contra el Càncer-Catalunya contra el Càncer per tal de conscienciar i fer més visible la malaltia.