Experts en canvi climàtic reclamen a les administracions locals mesures efectives de mobilitat sostenible, i per combatre l’anomenat ‘tsunami de plàstics’, el gruix d’embolcalls que trobem en les compres del dia a dia. Asseguren que són mesures cabdals per pal·liar des de l’acció local els efectes de l’escalfament global. També alerten que el nostre clima mediterrani és un desgavell, amb precipitacions irregulars, sovint torrencials, i episodis de canícula. Això pot comportar una fugida de turistes cap a destinacions amb un clima més temperat i estable, amb els conseqüents perjudicis econòmics. A més, la combinació d’episodis de sequera i el progressiu augment de la temperatura, ens arrossega des d’un clima humit cap a un clima més àrid.

Ho ha afirmat en una entrevista a Tarragona Ràdio, a propòsit del Dia Mundial del Medi Ambient, el professor del Centre en Canvi Climàtic (C3) de la URV, Enric Aguilar.

Des de la facultat de Geografia, coordinats amb una centre de Calàbria, a Itàlia, treballen precisament en sistemes per anticipar-se a l’impacte del canvi climàtic en el sector turístic.

Aguilar alerta que a nivell global estem davant d’una emergència climàtica que la humanitat ha d’afrontar durant aquest segle XXI. Sovint, les zones del globus que reben més impacte són les que tenen menors emissions de gasos d’efecte hivernacle per càpita, com passa a les Illes Estat del Pacífic. Per aquest expert, l’àmbit local també ha d’implementar mesures, així com la població.

Aquest dimecres, Aguilar ha exposat aquestes i altres raons als màxims responsables polítics de l’ajuntament de Tarragona en funcions i de la Generalitat, en una àgora celebrada a la ciutat sota el nom ‘Del canvi climàtic a l’emergència climàtica’.

Aguilar també assegura que el Delta de l’Ebre segueix en regressió, malgrat que s’estan aplicant mesures per evitar-ho.