‘Dalí, l’emperador de l’acció’ és el títol del documental sobre l’estada a la ciutat del pintor que s’estrenarà aquest dijous en un acte al Teatre Tarragona a les 21h. El treball està elaborat a partir de la visita del geni empordanès l’any 1973 convidat per l’Ajuntament.
Va ser el 19 d’agost d’ara fa quaranta anys quan va venir per celebrar el bimil·lenari de la ciutat. S’han explorat diversos materials com ara pel·lícules amateurs d’aquell dia, gravacions d’àudio, fotografies i sobretot la veu dels testimonis i experts. D’aquesta manera es pot conèixer la visió de l’art de Dalí en una capital de província durant la dictadura franquista.
La Direcció i producció són de Juandesafinado Produccions amb Carles Pitarch i Maria Roig, Televisió de Catalunya i la URV a través de l’Aula de Cinema.
El treball, de 50 minuts, recull moments de l’estada de Dalí, el seu discurs i opinions de diverses persones que van viure el moment. El pintor va passejar per Tarragona com tot un emperador a sobre d’elefants de cartró de la Cavalcada. En principi ho havia de fer amb animals reals d’un circ francès que no van obtenir el permís per travessar la frontera. Segons Pitarch, hi ha gent que ho va considerar una ‘pallassada’ i altres, un moment un històric.
El cost del documental ha estat de 52 mil euros tot i que els impulsors només han cobert la meitat de la inversió amb ajudes externes, a data d’avui. A finals d’any es projectarà a TV3.
La producció ha estat de Maria Roig, Teresa León i José Carlos Suárez, els grafiesmes de Jordi llort, la documentació de Pedro Nogales i la música original de Xavi de la Salud.
Les invitacions per acudir a l’estrena de l’audiovisual es poden recollir el mateix dijous a taquilles del Metropol de 12 del matí a dues de la tarda.
El mateix dijous s’ha organitzat un altre acte sobre Dalí. ES tracta d’una taula rodona que es farà a les 17.30h, a l’Aula Magna del Campus Centre. Entre d’altres, hi prendran part la directora del Centre d’Estudis Dalinians, Montse Aguer; l’artista, Marcel·lí Antúnez o la crítica d’art, Pilar Parcerisas. La sessió serà moderada pel professor d’Història de l’Art de la URV, José Carlos Suárez.