L’ajuntament de Tarragona busca simplificar la complexitat en la gestió del patrimoni de la ciutat reconegut per la Unesco. Legalment, no es pot constituir un Consorci que aplegui a les diferents administracions i agents privats implicats en les diferents branques que engloba la gestió patrimonial, però es vol treballar en un model alternatiu que faci les mateixes funcions.
La tinent d’alcalde de Patrimoni, Begoña Floria, assegura que un bon exemple és la ciutat d’Aranjuez, on s’ha creat una taula amb compromisos tancats, entre agents public i privats.
La idea és poder aglutinar esforços i optimitzar recursos en la preservació, investigació, activació i difusió dels diversos elements patrimonials.
Floria reconeix que és un tema complex, i que no és una exclusiva del conjunt de Tarraco. És un aspecte comú que també preocupa a d’altres ciutats patrimoni de l’Estat.
Aquí, ja existeix una taula de treball amb la Generalitat, però hi faltarien els agents privats que també intervenen en la gestió.
Floria diu que l’experiència d’Aranjuez es va posar sobre la taula en unes jornades celebrades a A Corunya, en els quals es va debatre sobre els reptes de la comunicació i la difusió patrimonial.
La major part del conjunt de Tarraco, que el proper 30 de novembre celebrarà la majoria d’edat de la designació de la Unesco, està gestionada per l’ajuntament a través del Museu d’Història i l’àrea de Patrimoni. Ara ve, també hi ha monuments, com la Necròpolis, que gestiona la Generalitat. O l’Agulla del Mèdol, que està en mans privades, de la concessionària Abertis.
El despreniment de divendres a la Muralla, per exemple, es va produir en un tram medieval del monument que és de diversos propietaris privats, però la seva gestió és pública.